VELIKA SVEČANOST

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva obilježio je u petak Dan fakulteta

‘Studij na FER-u biraju izvrsni hrvatski maturanti. Od 650 brucoša, 500 ih je među 1000 najboljih na ispitu više razine matematike‘

Dekan Vedran Bilas

 FER

Najveće obrazovno, istraživačko i inovacijsko središte u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj, zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva, obilježio je u petak Dan fakulteta. Novoizabrani dekan Vedran Bilas istaknuo je kako prestižnoj ustanovi poput FER-a za nesmetan razvoj trebaju unaprjeđenje istraživačko-razvojno-inovacijske aktivnosti uz potporu države.

‘‘Studij na FER-u biraju izvrsni hrvatski maturanti. Od 650 brucoša, 500 ih je među 1000 najboljih na ispitu više razine matematike i fizike na državnoj maturi. Rijetki su fakulteti poput FER-a koji bi mogli upisati dvostruko veći broj izvrsnih studenata. Toliko ih, naime, odabire FER kao prvi izbor za upis. Da bismo i još nekima od njih dali priliku da studiraju na FER-u trebamo i prostorno proširenje‘‘, poručio je, između ostaloga, dekan.

Istaknuo je kako FER ostvaruje suradnju s industrijom. Kroz program istraživanja, razvoja i inovacija FER provodi više od 60 projekata, dok je ukupan broj aktivnih projekata daleko 223.

„Računamo da zaslužujemo mjesto među infrastrukturnim projektima koji će dobiti financiranje iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a za to se kvalificiramo jer imamo profesore među dva posto najcitiranijih na svijetu u području umjetne inteligencije, energetike i elektromehaničke pretvorbe. Kao predvodnici, često ispred svoga vremena, koji put možemo kritizirati, ali istodobno ćemo kao inženjeri uvijek ponuditi realna rješenja. Uvijek ćemo biti spremni pomoći, surađivati te dijeliti znanje i iskustvo. Želimo uspjeti zajedno, a ne usprkos“, rekao je dekan.

Sportskim rječnikom, naglasio je dekan, FER je postavio visoke standarde, igra Ligu prvaka i želi potvrdu te kvalitete vidjeti na međunarodnim rang ljestvicama.

‘’Naši prioriteti u čijoj provedbi trebamo suradnju i potporu države su – žurna obnova, proširenje infrastrukture i iskorak u novi inovacijski kampus, te mjesto među najboljim fakultetima ove vrste na svijetu za što nam je, između ostalog, potrebna i jaka hrvatska industrija“, istaknuo je među ostalim Bilas.

Danu FER-a su prisustvovali izaslanik predsjednika Sabora Miro Totgergeli, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić te drugi uzvanici. Najuspješnijim studentima uručene su nagrade, a svečanost se nastavlja i u subotu, Danom otvorenih vrata FER-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:11