CERP U BLOKADI

Za odluku o kutinskoj Petrokemiji čeka se imenovanje nasljednika Darka Horvata

Zbog uhićenja ministra Darka Horvata odgođena je sjednica Upravnog vijeća CERP-a

Darko Horvat

 Damir Krajač/Cropix

Zbog toga što je Darko Horvat uhićen i razriješen ministarske dužnosti, sjednica Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) sazvana za ponedjeljak je odgođena, pa tako i odluka o tome pristaje li država na skoro delistiranje kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva sa Zagrebačke burze.

To su predložili Uprava i Nadzorni odbor Petrokemije, čiji je većinski vlasnik tvrtka Terra mineralna gnojiva (Ina i PPD), a država je značajan dioničar putem CERP-a, Janafa i Fonda za financiranje razgradnje NE Krško.

U lančanoj reakciji odgođena je i glavna skupština Petrokemije sazvana za podne jer nije bilo kvoruma, a nova sjednica s istim dnevnim redom održat će se idući ponedjeljak.

U CERP-u kažu kako je Zakonom o upravljanju državnom imovinom utvrđen sastav Upravnog vijeća, kao i da je ministar nadležan za poslove državne imovine ujedno njegov predsjednik. Zakon ipak nije predvidio zamjenika te stoga sada moraju čekati da se izabere novi ministar. Tek nakon konstituiranja novog upravnog vijeća, odgovaraju nam, bit će poznat stav Republike Hrvatske kao dioničara u trgovačkom društvu Petrokemija.

Uprava i NO Petrokemije obrazložili su povlačenje dionica uštedom, odnosno zaključkom da kompanija nema velike koristi od trgovanja na Burzi, ali zbog toga ima velike troškove i obveze. "Uslijed pandemije covida-19 i ostalih trenutnih, domaćih i svjetskih, prilika na tržištu, poslovanje Društva je ugroženo te je ovo jedan od načina smanjivanja troškova i optimizacije poslovanja", napisali su. Kako saznajemo na Burzi, radi se o 100.000 kuna godišnje.

Prema informacijama iz medija, delistiranje je na dnevnom redu jer to, navodno, traže turski investitori koji su dali ponudu za Petrokemiju, a koja je valjana još tjedan dana. Na Burzi o tome nema obavijesti, a u CERP-u ne odgovaraju na upit o ponudi i mogućim štetnim posljedicama ne bude li odluka donesena na vrijeme. Odnosno, kažu da su ponude i prijave za kupnju dionica, poslovnih udjela i nekretnina do objave rezultata javnog poziva poslovna tajna.

Poznavatelji tržišta kapitala smatraju čudnim da se dionice povlače s Burze u trenutku kad većinski vlasnici pregovaraju o mogućoj prodaji kompanije, čime nekoliko tisuća malih dioničara ostaje "izvan igre". Doduše, imat će pravo na tzv. pravičnu naknadu budu li na skupštini glasali protiv delistiranja, a ona je određena na 33,86 kuna po dionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:42