PROCJENA NEKRETNINE

Vujnovčev partner Super Konzum Radnička kupio ispod tržišne cijene? Fortenova: ‘Sa sigurnošću tvrdimo da to nije slučaj‘

Iz Fortenove su kazali kako cijenu nikakav vještak koji mjeri vrijednost samo temeljem ‘dokumentacije dostupne na internetu‘ ne može adekvatno izmjeriti
 Zeljko Puhovski/Cropix

Stručnjak za procjenu vrijednosti nekretnina utvrdio je da bi kompleks Super Konzum Radnička na tržištu vrijedio najmanje 34 i pol milijuna eura, a Fortenova grupa ga je prodala Anti Bračiću, poslovnom partneru Pavla Vujnovca, člana Uprave i najutjecajnijeg suvlasnika Fortenove, za nešto više od 20 milijuna eura, uz dopuštanje upisa hipoteke na nekretninu i uz izdašno plaćanje zakupa.

Fortenova grupa, ex Agrokor, mogla je zaraditi najmanje 14 milijuna eura više – ako je već odlučila prodati trgovačko-poslovni kompleks usred Zagreba, Super Konzum Radnička. Tako se može zaključiti na temelju vrlo konzervativne analize stručnjaka za procjenu vrijednosti nekretnina, javlja N1.

Ante Bračić je, naime, platio 20.479.512,45 eura, a procjena vrijednost je: 34.431.056,53 eura. „Procjena je izvršena prema zapažanjima s očevida na predmetnim lokacijama te na temelju dostupne dokumentacije s interneta. Prilikom procjene nije bila dostupna projektna dokumentacija sukladno kojoj bi se utvrdila točna korisna površina objekata. Za izračun cijene zakupnine korišteni su podaci iz e – nekretnina“, napomenuo je procjenitelj čiji su podaci poznati redakciji.

U odgovoru iz Fortenova grupe, koji je stigao na novinarski upit, prilično se ekstenzivno prezentiraju poslovni rezultati kompanije, ali opet nisu htjeli govoriti o tome kako to da je upravo Ante Bračić, poslovni partner Pavla Vujnovca i Damira Spudića u projektima „izvan“ kompanije, kupac vrijedne nekretnine iz portfelja kompanije već je naglašeno da “svako dezinvestiranje imovine provodi uz poštivanje procedure koja je definirana upravljačkim modelom kompanije.“

Na konkretno pitanje na temelju kakvih procjena je dogovorena prodaja Anti Bračiću odgovoreno je da su se za kompleks Super Konzum Radnička radile čak tri procjene kao i da za ovaj vrijedan kompleks koji je bivši vlasnik, Ivica Todorić, smatrao „krunom“ preuzimanja Mercatora, nije bilo kupaca sa zadovoljavajućom ponudom kada ga se pokušavalo prodati 2018. godine.

I sada su, međutim, ustvrdili da se ravnaju prema tržišnim principima, odnosno „da se kod svih prodaja nekretnina Fortenova grupe, a ukoliko kompanije ostaju u najmu, ugovori definiraju prema tržišnim principima koji najmoprimcima omogućuju dugoročnu konkurentnost.“

Iz Fortenove su dali i kritiku procjene stručnjaka kazavši kako konačnu prodajnu cijenu nikakav vještak koji mjeri vrijednost samo temeljem „dokumentacije dostupne na internetu“ ne može adekvatno izmjeriti.

“Sa sigurnošću tvrdimo da niti ova niti bilo koja druga nekretnina Fortenova grupe nisu prodane, kako bez pravog temelja kažete, „ispod tržišne cijene“ jer takva prodaja ne bi bila odobrena od strane odgovornih osoba u Fortenova grupi niti prihvaćena od strane kreditora kompanije, bez čije suglasnosti prodaja nije moguća.“, zaključili su iz Fortenove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:34