SASTANAK

Vučković: Za mljekarski sektor ključno i jačanje svijesti o potrošnji domaćeg mlijeka

Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom u Ministarstvu poljoprivrede okupila predstavnike proizvođača

Marija Vučković

 Tomislav Krišto/Cropix

Na sastanku s predstavnicima proizvođača i otkupljivača mlijeka, ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je istaknula da je za oporavak sektora, uz jačanje kroz sektorsko udruživanje i provedbu mjera pomoći, ključno jačanje svijesti građana o potrošnji domaćeg mlijeka.

Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom u Ministarstvu poljoprivrede okupila predstavnike proizvođača i otkupljivača mlijeka radi pronalaska rješenja za aktualnu situaciju u tom izuzetno osjetljivom sektoru, koji se nalazi pod dodatnim udarima uslijed krize covid-19 i rasta cijena stočne hrane.

Kako se navodi u priopćenju iz Ministarstva, na sastanku su sudjelovali i predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Državnog inspektorata RH te predstavnici uzgojnih udruženja u stočarstvu.

Nakon stagnacije u prošloj godini, trend pada proizvodnje mlijeka i broja isporučitelja se nastavio, konstatira se u priopćenju. U cilju povećanja učinkovitosti sadašnjih mehanizama potpore i pronalaska održivog i ekonomski isplativog rješenja za taj sektor, organiziran je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na kojem je održana konstruktivna diskusija, ističe se dalje u priopćenju te dodaje da je ministrica saslušala sve prijedloge i sugestije predstavnika proizvođača i prerađivača mlijeka.

„Prepoznajemo intenzivan trud i rad koji je potreban u proizvodnji mlijeka i gorući problem financijske održivosti poslovanja u tom sektoru, stoga provodimo sve raspoložive mehanizme potpore. To uključuje nove potpore i povećanje postojećih u okviru Programa ruralnog razvoja, povećanje alokacije za preradu, kao i posljednju financijsku pomoć sektoru stočarstva koja sada premašuje 200 milijuna kuna", rekla je Vučković.

Dodala je da posljednji paket pomoći, između ostalog, sadrži programe potpore primarnim proizvođačima mlijeka zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19, uređenje sabirališta mlijeka te sufinanciranje troškova malim mljekarama za sabiranje mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj te najavila da će do kraja godine biti otvoren i natječaj za robotizaciju farmi u mliječnom govedarstvu.

„Mljekarstvo je kao strateški sektor jasno prioritiziran i kroz prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali i definiran kao osjetljiv putem Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. Do sada realizirane mjere pomoći su doprinijele opstanku brojnih mljekara, ali sada je naš cilj jačanje isplativosti i povećanje proizvodnje.

Pozivam na udruživanje, kako bismo ojačali male i srednje proizvođače mlijeka, s ciljem postizanja dugoročne konkurentnosti hrvatskih proizvođača mlijeka“, navela je ministrica.

Sudionici sastanka priznali su napore Ministarstva u kontekstu očuvanja sektora. Također, s ministricom su ustanovili kako je za oporavak sektora, uz spomenuto jačanje kroz sektorsko udruživanje i provedbu mjera pomoći, ključno jačanje svijesti građana o potrošnji domaćeg mlijeka, između ostalog i kroz prepoznatljivost oznake „Mlijeka s hrvatskih farmi“ koja se odnosi isključivo na kvalitetno mlijeko proizvedeno na hrvatskim mliječnim farmama i prerađeno u hrvatskoj prehrambenoj industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:12