TKO ĆE DOBITI POMOĆ?

Vlada predstavila novi paket mjera, evo detalja

Povećava i iznos za dječji doplatak i pojavljuju se neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike

Andrej Plenković

 Ronald Gorsic/Cropix

Paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata težak je 1,7 milijardi eura, a trebao bi vrijediti godinu dana, prve su informacije koje su u ponedjeljak izašle u javnost nakon sastanaka u Banskim dvorima.

Cijena električne energije ostat će ista idućih šest mjeseci, do kraja rujna, a cijena plina godinu dana, do travnja iduće godine.

Cijena energenata idućih mjeseci ostaje ista i za lokalnu samoupravu, pa se troškovi struje i plina za dječje vrtiće, škole, gradsku upravu i komunalna poduzeća neće mijenjati .

Ostaje i jednokratna novčana pomoć za najugroženije, odnosno umirovljenike.

Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.

Povećava se također iznos dječjeg doplatka, a uvode se i neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike.

Paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu trebao bi biti usvojen na sjednici Vlade u četvrtak, a u tijeku je premijerovo predstavljanje mjera na Gospodarsko-socijalnom vijeću, nakon čega se očekuju izjave za medije.

Hrelja: Građani su zaštićeni od inflacije idućih šest mjeseci

Nakon što je mjere za ublažavanje udara inflacije premijer Andrej Plenković predstavio koalicijskim partnerima, Silvano Hrelja (HSU) izjavio je da će građani biti zaštićeni od velike inflacije još narednih šest mjeseci za električnu energiju a godinu dana kada se radi o ostalim mjerama, uključujući i cijenu plina.

“Suština mjera je da građani uživaju zaštitu od velike inflacije još narednih šest mjeseci za električnu energiju te narednih godinu dana sve ostale mjere, uključujući i cijenu plina”, rekao je Hrelja nakon koalicijskog sastanka.

Trošak subvencije električne energije za oko 2,1 milijuna građana iznosi otprilike 600 milijuna eura, dok je za pomoć građanima, poduzetnicima preostalih milijardu eura. Ukupno je to više od 1,6 milijardi eura, kazao je Hrelja.

Dodaje je da ostaje i jednokratna novčana pomoć za najugroženije, odnosno umirovljenike.

Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka, otkrio je detalje Hrelja.

Napomenuo je i da će u travnju biti isplaćeno 75 milijuna eura za usklađivanje mirovina.

Povećava se i iznos za dječji doplatak i pojavljuju se neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike, rekao je Hrelja.

“Sve što se trebalo uskladiti uskladilo se, još su dodane neke nove mjere, a sve koje su do sada bile ostaju”, zaključio je Hrelja.

Turk: Za regionalnu upravu najvažnije cijene energenata

Predsjednik Udruge gradova Željko Turk izjavio je nakon sastanka s premjerom Andrejem Plenkovićem oko novog paketa mjera za ublažavanje inflacije, kako su za regionalnu upravu i samoupravu najvažnije cijene energenata, a one se do daljnjega neće mijenjati.

Cijene električne energije, prema novom paketu Vladinih mjera, ostaju nepromijenjene do kraja rujna, dok cijene plina ostaju do travnja iduće godine.

"Ono što je najbitnije za regionalnu upravu i samoupravu su cijene energenata, koje su najveći trošak naših proračuna. Te mjere ostaju i dalje”, rekao je Turk.

"Za jedinice lokalne samouprave najveći segment troškova su troškovi struje i plina za dječje vrtiće škole, gradsku upravu, komunalna poduzeća. Za nas je najbitnije da ne dovodimo u pitanje opstojnost naših proračuna”, kazao je gradonačelnik Zaprešića-

Novi paket Vladinih mjera vrijedan je 1,7 milijardi eura i uključuje niz socijalnih mjera i poticaja za gospodarstvo, istaknuo je.

Porez na dohodak nije bila tema razgovora s predsjednikom Vlade, dodao je Turk.

Osim Turka, na sastanku s premijerom Plenkovićem bili su predsjednik Hrvatske zajednice općina Božo Lasić i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:27