MINISTAR MARIĆ

‘Važno je da je kreditni rejting potvrđen te da je u investicijskoj zoni sa stabilnim izgledima‘

Marić je istaknuo da je važno da je hrvatski kreditni rejting potvrđen te da je u investicijskoj zoni sa stabilnim izgledima
Zdravko Marić
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na izvješće agencije Standard & Poor's, koja je zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda.

Marić je istaknuo da je važno da je hrvatski kreditni rejting potvrđen te da je u investicijskoj zoni sa stabilnim izgledima. Rekao je i što bi taj rejting mogao popraviti ili pogoršati.

- Pogoršanje rejtinga je vezano uz pandemiju kao i sve refleksije koje će slijediti nakon pandemije, ali se apostrofiraju i pozitivni rizici kako se i gledalo na našu borbu protiv covida, a još se posebno uzima segment za Hrvatsku važan, a to je naše članstvo u deviznom tečajnom mehanizmu 2, odnosno uvođenja eura. U izvješću se naglašava i tema kojom se bavimo, a to je priprema našeg nacionalnog programa oporavka koji predviđamo do kraja travnja usvojiti na Vladi te početi raspravu u javnom prostoru, rekao je ministar Marić, javlja N1.

Osvrnuo se i na ulazak u Eurozonu rekavši da postoji pet mastriških kriterija.

- Da je Hrvatska prije covida bila u tečajnom mehanizmu, kod svih pet kategorija bismo stavili kvačicu ispunjeno. Smanjivali smo javni dug od 2016. do 2019. za prosječno tri postotna boda godišnje što je brže od onoga što kriteriji nalažu. Čut ćemo uskoro službene brojke Eurostata za deficit i javni dug za prošlu godinu. Prema našim zadnjim procjenama deficit je na razini 8 posto ili čak manje, javni dug na razini oko 88% BDP-a. Smatramo da je to jednokratni efekt na javne financije. Fiskalna pravila će i dalje biti suspendirana po svemu sudeći i za 2022. Tako se vidi da smo većinu fiskalne politike stavili u funkciju očuvanja zdravlja i zaposlenosti, rekao je Marić.

Objasnio je i da, kad gledamo doprinose za mirovinsko osiguranje u odnosu na prošlu godinu, taj je pad oko 1 do 1,5 posto, što znači da je zaposlenost očuvana.

- Covid efekt na javne financije je jednokratan. Sad radimo ažuriranje makroekonomskih projekcija, usvojit ćemo program konvergencije s ažuriranim projekcijama. Vodimo brigu o tome što je na razini EU odlučeno, što se događa u Hrvatskoj, kao i naše strateške interese. Fiskalna politika će i dalje biti odgovorna, biti u funkciji gospodarskog rasta ne zanemarujući činjenicu što nam znače održive javne financije, rekao je Marić, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:13