DRŽAVNA REVIZIJA

Uvjetnu ocjenu dobilo 17 stranaka, stranci Pametno i Živom zidu niz zamjerki

Revizija je kod najvećeg broja stranaka utvrdila razne nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju
Ivan Vilibor Sinčić
 Damjan Tadic/Cropix

Državni ured za reviziju negativno se očitovao na financijska izvješća iz 2019. godine u slučaju 17 političkih stranaka, a njih 27 prošlo je bez zamjerki. Sažetak je to nalaza revizije izvješća za 2019. godinu koje je jučer taj ured proslijedio u Hrvatski sabor. Državni ured za reviziju isto tako o usklađenosti poslovanja izrazio je 39 bezuvjetnih i pet uvjetnih mišljenja. Proveli su, naime, reviziju nad 44 izvješća za političke stranke te šest nezavisnih zastupnika.

"Za šest nezavisnih zastupnika izraženo je pet bezuvjetnih i jedno uvjetno mišljenje", navodi se u priopćenju Državnog ureda za reviziju. HDZ je tijekom 2019. godine ostvario prihode od 46,6 milijuna kuna, a rashode od 42,9 milijuna kuna, navodi se u izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji. Taj ured jučer je u Sabor poslao ukupno 50 izvješća. Tako je HDZ od Državnog ureda za reviziju dobio bezuvjetno mišljenje, koje je i sama stranka prihvatila jer obavljenom revizijom za 2019. nisu utvrđene, kako se navodi u nalazu, nepravilnosti. I SDP je dobio bezuvjetno mišljenje, a utvrđeno je da su tijekom 2019. ostvarili prihode u iznosu od 24,6 milijuna kuna dok su rashodi ostvareni u iznosu od 25,7 milijuna kuna.

Podaci neusklađeni

Uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima za 2019. godinu dobila je Hrvatska seljačka stranka pa HSLS te Pametno, HSP, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, potom Hrvatska stranka umirovljenika pa Hrvatski laburisti te Naprijed Hrvatska!, Neovisni za Hrvatsku pa i Nezavisna lista Stipe Petrina, a i Živi zid te od nezavisnih zastupnika Ermina Lekaj Prljaskaj, nezavisna zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine. Hrvatska seljačka stranka dobila je uvjetno mišljenje jer "podaci o dugotrajnoj nefinancijskoj neproizvedenoj i proizvedenoj imovini evidentirani u glavnoj knjizi te u knjizi dugotrajne nefinancijske imovine nisu usklađeni.

U glavnoj knjizi evidentirana je vrijednost dugotrajne nefinancijske imovine u iznosu od 1,141.807 kuna i ispravak vrijednosti dugotrajne imovine u iznosu od 198.578 kuna te knjigovodstvena vrijednost iznosi 943.229 kuna...". Kod Živog zida ta je lista tzv. propusta koje je utvrdio Državni ured za reviziju prilično dugačka.

Ugovori o donacijama

"Rashodi u ukupnom iznosu od 34.137 kuna nisu evidentirani u okviru odgovarajućih računa računskog plana. Tako su u okviru rashoda za usluge evidentirani rashodi na temelju Ugovora o pružanju konzultantskih usluga u izradi prijedloga poboljšanja ovršnog sustava u iznosu od 23.620 kuna kao autorski ugovor, a trebali su biti evidentirani u okviru naknada ostalim osobama izvan radnog odnosa...", navodi se izvješću te dodaju:

"Također, u okviru rashoda za stručno usavršavanje zaposlenika evidentirani su rashodi u iznosu od 2300 kuna, na temelju Ugovora o donaciji iz prosinca 2018. (podmirenje troškova srednjoškolskog obrazovanja odraslih), te u okviru drugih usluga rashodi u iznosu od 8217 kuna, na temelju Ugovora o donaciji iz veljače 2019., plaćanjem računa za troškove ispraćaja i ukopa, a trebali su biti evidentirani u okviru rashoda za tekuće donacije (pomoći)"... Onda navode da su poslovne knjige "zaključene, ali nisu uvezene i potpisane ni zaštićene elektroničkim potpisom".

"Promet blagajne iznosio je 460.569 kuna, a stanje novca u blagajni krajem 2019. iskazano je u iznosu od 44.373 kuna. Blagajnički maksimum utvrđen je u iznosu od 150.000 kuna, odlukom iz 2014. Stranka je od 18. veljače do 29. listopada 2019. u blagajni imala stanje novčanih sredstava u iznosima od 151.150 kuna do 291.613 kuna, odnosno iznad blagajničkog maksimuma...", samo su neke od zamjerki koje je na njihovo poslovanje imao Državni ured za reviziju.

Kod stranke Pametno, pak, Državni ured utvrdio je da "pojedini rashodi u ukupnom iznosu od 65,4 tisuće kuna nisu evidentirani u poslovnim knjigama ni iskazani u financijskim izvještajima na računima propisanim računskim planom za neprofitne organizacije, što je utjecalo na strukturu rashoda iskazanih u financijskim izvještajima".

Potom da su u "poslovnim knjigama za 2019. evidentirani rashodi u iznosu od 8289 kuna, koji se odnose na poslovne događaje nastale u 2018. S obzirom na to da su navedeni rashodi trebali biti evidentirani u trenutku nastanka obveze, odnosno u 2018., u financijskim izvještajima za 2019. ukupni rashodi iskazani su za više za 8289 kuna...". Državna revizija, kako navode, kod najvećeg broja političkih stranaka utvrdila je razne nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju.

Evidencija mimo plana

- Rashodi nisu evidentirani prema propisanom računskom planu ili nisu evidentirani u izvještajnom razdoblju na koje se odnose, poslovne knjige nisu uvezene i potpisane ni zaštićene elektroničkim potpisom, poslovni događaji evidentirani su bez vjerodostojne dokumentacije, odnosno odgovorna osoba nije prethodno ovjerila i kontrolirala knjigovodstvene isprave na temelju kojih su poslovni događaji evidentirani, zbog čega se ne može potvrditi da su financijska sredstva korištena isključivo za ostvarenje ciljeva utvrđenih godišnjim programom rada, blagajničko poslovanje nije vođeno uredno, a popis imovine i obveza nije obavljen u skladu s propisima - navode u priopćenju iz Državnog ureda za reviziju. Također za sve utvrđene nepravilnosti i propuste dani su nalozi i preporuke.

"Političkim strankama njih 168, a nezavisnim zastupnicima 13", navode u priopćenju.

U 2019. uprihodili 120, a potrošili 117 milijuna kuna

U Državnom uredu za reviziju došli su i do računice da su ukupni prihodi političkih stranaka za 2019. iznosili 120,1 milijuna kuna, a ukupni rashodi oko 117 milijuna kuna. Prihodi nezavisnih zastupnika iznosili su 2,2 milijuna kuna, a rashodi 2,2 milijuna kuna. Stranke su ostvarile ukupne prihode iz državnog proračuna u iznosu od 55,1 milijuna kuna, a najviše je ostvario HDZ, i to 21,6 milijun kuna.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:21