ZIMA DOLAZI

Uoči nove sezone grijanja ‘eksplodirale‘ cijene drveta za ogrjev: ‘U odnosu na lani skuplje je 250 kn!‘

U oglasniku se cijene vrlo razlikuju ovisno o tipu usluge: vrsti drva, je li riječ o suhim ili svježim, piljenim na dugo ili kratko

Ilustracija/drvo za ogrjev

 Niksa Stipanicev/Cropix

Skupo ćemo se grijati ove zime, bez obzira na način kojim ćemo se grijati.

Neki ipak skuplje, neki nešto jeftinije od njih, ali svi ćemo u novčanicima osjetiti porast cijena energenata, jer bez svega današnji čovjek može, ali grijati se mora. Naglasak danas stavljamo na cijenu drva za ogrjev te njenom kretanju ovisno o načinu na koji nabavljate svoja drva. Osim što se šuška da bi cijene drva mogle skočiti u nebo, ono čega se pribojavaju oni koji se drvima i griju jest da ih možda neće ni biti dovoljno, javlja Glas Istre čiji su novinari pregledali oglase te obišli centar Pule i zaključili kako građane očekuje novi udar na budžet.

Zaključili su tako da se u oglasniku cijene vrlo razlikuju ovisno o tipu usluge: vrsti drva, je li riječ o suhim ili svježim, piljenim na dugo ili kratko, iscijepanim ili ne. Cijena prijevoza dodatno podigla kompletnu uslugu kupovine drva, a neke od tih cijena će vas preneraziti. Suha hrastova drva, ispiljena na kratko i raskalana, platit ćete s prijevozom 750 kuna, stoji u oglasu objavljenom u Butigi. Ovaj prodavač je iz Istre. Jedan prodavač iz okolice Pule hrast i grab rezane na metar nudi po 500 kuna, a na kratko 550. Kalana pak drva prodaje po 600 kuna. Prijevoz naplaćuje dodatnih 300 kuna.

- Zvao sam druge ljude koji prodaju drva i jedan mi je rekao da za drva ispilana na metar traži 700 kuna! Ma ne mogu ja toliko dignuti cijenu, mogu za 50 kuna, ali ne za toliko. Ne možeš ti imat tu cijenu, a sve je poskupilo, kaže on te dodaje da je metar u odnosu na lani poskupio 250 kuna.

Drva se prodaju i putem društvenih mreža pa kubik kratko rezanog i iskalanog hrasta se nudi po 450 kuna, no u tu cijenu nije uračunat prijevoz. Drugi prodavatelj nudi metar graba i hrasta i jasena za čak 560 kuna, a prijevoz u Pulu naplaćuje dodatnih 50 eura.

Inače, u oglasima su šarolike cijene s različitih strana Hrvatske. Za kubik raskalanih drva, uglavnom bukve i graba, cijene se kreću od 350 pa do 500 kuna, dok se hrastovo drvo cijeni i puno više: u jednom oglasu istaknuta je cijena hrasta i bukve od visokih 700 kuna, a ima sluačjeva i gdje je oglašena cijena 800 kuna, no to je izuzetak. Ljudi se snalaze na različite načine, a za one, koji se zbog visokih cijena drva odlučuju za alternativu, u ponudi su okrajci iz pilane, koji se mogu pronaći na oglasu za 350 kuna, dok je za bukvu i hrast jedna od istaknutih cijena 370 kuna. Ovakva ponuda dolazi uglavnom izvan Istre, piše Glas Istre.

Jedna od trgovina u Istri, koja se bavi prodajom drva, nudi kubični metar drva ispilanih na dugo za 550 kuna, svježa stoje 350, a suha 400 kuna. Kubik svježih drva ispilanih na kratko košta 400 kuna te suhih 450 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:08