LJUTNJA U SLOVENIJI

‘Uhvatili smo 300 posto više migranata, problem su Hrvati! Sad strahujemo od poteza Italije...‘

Iz slovenske policije zasad suptilno optužuju Hrvatsku da loše nadzire vanjsku granicu EU...
 Damir Skomrlj/Cropix

Nakon ulaska Hrvatske u Schengen broj ilegalnih migranata koje je na svom teritoriju uhvatila slovenska policija povećao se za oko 300 posto. U slovenskoj policiji navode da je prva dva mjeseca 2022. godine u Sloveniju nezakonito ušlo 1295 migranata, a u istom razdoblju ove godine čak 5162.

Najčešće je riječ o državljanima Afganistana, Maroka, Kube i Rusije. Prema slovenskim policijskim izvorima, njihov najčešći cilj je Italija, preko koje pokušavaju otići do Njemačke.

Iz slovenske policije zasad tek suptilno optužuju Hrvatsku da loše nadzire vanjsku granicu EU. Tamošnjim medijima su tako pojasnili kako se broj ilegalnih migranata drastično povećao nakon hrvatskog ulaska u Schengen te Slovenija više nema vanjskih kopnenih granica.

U tamošnjoj policiji tvrde kako je najveći broj migranata koje otkriju na svom teritoriju u Sloveniju dolazi upravo iz Hrvatske, što je kritika Hrvatskoj za novi val migranata u Sloveniju. Slovenski mediji tvrde kako je zbog sve većeg broja migranata koji se pokušavaju probiti u Italiju došlo do pogoršanja odnosa između Italije i Slovenije. Stoga u Sloveniji strahuju da će Italija zbog povećanog broja migranata uvesti kontrole na granicama prema Sloveniji.

Iste one koje je Austrija prema Sloveniji uvela još prije osam godina. Zbog toga su već godinama zategnuti odnosi između Slovenije i Austrije jer Slovenija smatra kako takva odluka Austrije nije opravdana. Europska unija je dozvolila svojim članicama da, ako postoji opasnost ode velikog broja migranata, na šest mjeseci uvedu kontrolu na graničnim prijelazima prema susjednim zemljama.

Austrija tako već osam godina svakih šest mjeseci produžuje tu odluku. Trenutna odluka o kontroli na granici prema Sloveniji ističe 11. svibnja, a zasad nema naznaka hoće li Austrija to ukinuti. Kako bi spriječili da isto učini i Italija, službena Slovenija se zalaže da ilegalni migranti ostanu u Turskoj, koja prima financijsku pomoć EU, te da ih se kad je to moguće vrati kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:37