DRASTIČNE MJERE

UGOSTITELJI ĆE ZBOG MANJKA RADNIKA ZATVARATI KAFIĆE NEKIM RADNIM DANIMA? Sve što je vrijedilo, u koga ste mogli imati povjerenje, to vam je sve otišlo

 REUTERS, Ilustracija

Zbog nedostatka radne snage, bjelovarski ugostitelji svojim gostima mogli bi uskoro uskratiti uslugu.

- To će biti ponedjeljak ili utorak vjerojatno. Zbog nedostatka radne snage. Ne možete naći kvalitetnog kuhara, kvalitetnog konobara... Sve što je bilo nešto dobro, što je vrijedilo, u koga ste mogli imati neko povjerenje, to vam je sve otišlo, požalio se Milko Mihoci iz seljačkog gospodarstva Bjelovar, kako javlja Dnevnik Nove TV.

I drugi ugostitelji razmišljaju slično. Učenici koji izlaze iz škole već početkom sezone odlaze u velika turistička središta.

- Tamo nedostaje kadrova, i onda kad ih oni odvedu, posljedično naravno nedostaje i nama, jer ih nema, kaže Igor Prka, ugostitelj iz Bjelovara.

Iako su posljednjih godina plaće porasle, radne snage nedostaje.

- Prosječna plaća konobara, govorimo u sektoru restorana, prosječna plaća neto je između pet i šest tisuća kuna. Plaća kuhara je viša, već negdje do 7 tisuća, u kontinentalnoj Hrvatskoj, kaže Branko Greblički iz Hrvatske obrtničke komore.

Kontinentalne županije, slažu se i u Zavodu za zapošljavanje, već nekoliko godina pravi su rasadnici radne snage.

- Ukupno u evidenciji imamo oko 19 tisuća osoba koje su matično vezane za poslove u ugostiteljstvu i turizmu, od toga oko dvije tisuće konobara, oko tisuću i nešto kuhara, oko dvije tisuće pomoćnog osoblja, 500 slastičara - dovoljno da u ovom vremenu zadovoljimo ove potrebe, rekla je Marina Nekić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Problem manjka radne snage u udruzi poslodavaca vide u velikim davanjima prema državi. Potvrđuju to i ugostitelji.

- Nitko ne govori da je neto plaća mala, bruto izdavanja koje ima poslodavac i u konačnici što radnik manje dobije, to su najveći doprinosi i porezi koje plaćaju u odnosu na zemlje u okruženju, rekao je Ivan Sarić iz udruge poslodavaca Osijek.

- Bilo bi dobro da se država odrekne dijela tih davanja tako da bi taj dio mogli prebaciti na naše djelatnike, zaključuje Zoran Matić iz Bjelovara. Kojih će očito iz dana u dan biti sve manje.

Nenad Šepak, predsjednik ceha ugostitelja, za Novu TV kaže da jako ružno zvuči zatvaranje lokala.

- Uvođenjem fiskalizacije se točno vidi koliko je radnih sati djelatnik radio. To je taj razlog zbog čega će se morati zatvarati na jedan dan, posebno u ljetnoj sezoni, jer s kontinenta velik dio djelatnika odlazi na more.

Na pitanje jesu li ovome krivi ugostitelji koji su zaposlenike držali na minimalcu i na prekovremenim satima, Šepak kaže da misli da su to pojedinci.

- Nije tako stvarno stanje. Međutim, što se tiče ugostiteljstva, ono što je crno, izlazi u prvi plan. Sektor koji se posebno bavi hranom izuzetno su zakinuti jer imaju nekonkurentnu situaciju. A to je da im je PDV 25%, što ne odgovara konkurentnim zemljama u okruženju. S druge strane porezni nameti i sve ostalo, a radi se o čovjeku, čovjek je uspjeh u ugostiteljstvu. Sve je to jedno s drugim vezano da se mora povesti briga gdje je taj prostor gdje se može posebno u tom dijelu restorateri, kvalitetan kadar, konobari, kuhari, svi oni koji trebaju biti plaćeni i gdje je taj prostor gdje se ta vrijednost može dobiti - kazao je među ostalim Šepak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:16