POREZNI USKOK

U tri godine našli nesrazmjer zarade i imovine kod 108 ljudi, otkrivene prijevare teške 1,3 milijarde kuna

Otkrivene su prijevare "teške" 1,3 milijarde kuna, a od toga se gotovo milijarda odnosi na Agrokor. Podnesene su 22 kaznene prijave
 Goran Mehkek/Cropix

Samostalni sektor za financijske istrage, kolokvijalno zvan Porezni USKOK, koji od 1. srpnja 2017. nakon preustroja djeluje u okviru Porezne uprave, od tada do 9. listopada podnio je 22 kaznene prijave protiv 298 fizičkih i pravnih osoba za kaznena djela iz područja organiziranih poreznih i gospodarskih prijevara.

Podaci su ovo koje smo dobili iz Porezne uprave nakon što smo dobili neslužbenu informaciju da su porezni istražitelji radili i na aferi Janaf. Kako neslužbeno doznajemo, Sektor je već u preliminarnom izvješću utvrdio nesrazmjer u imovini Dragana Kovačevića, iako se na predmetu još radi.

U Poreznoj upravi službeno su nam potvrdili da su radili na slučaju, ali zbog porezne tajne nisu mogli reći više detalja.

- Samostalni sektor za financijske istrage analitički je obradio novčane transakcije, vrijednost nabavljene imovine i zakonito stečene primitke za veći broj osoba. Zbog obveze čuvanja porezne tajne, Porezna uprava nije u mogućnosti iznositi detaljnije informacije o pojedinim predmetima - odgovorili su.

Izvlačenje novca

U kaznenim prijavama obuhvaćena su djela koja se odnose na organizirane porezne i gospodarske prijevare, prvenstveno iz područja PDV-a, te izvlačenja novca na štetu poslovnih subjekata, dok je u jednom slučaju utvrđena i subvencijska prijevara.

U razdoblju od 1. srpnja 2017. Porezni je USKOK otkrio prijevare "teške" ukupno 1,3 milijarde kuna, a od toga se čak 70 posto odnosi na Agrokor, dok je procijenjeni nesrazmjer imovine utvrđen u iznosu od 20,5 milijuna kuna. Procjenu nesrazmjera Sektor obavlja na zahtjev USKOK-a, što poslije može poslužiti za oduzimanje nepripadne imovinske koristi u sudskim postupcima, dok Porezna uprava utvrđuje plaćanje posebnog poreza na nesrazmjer imovine.

Utvrđena je utaja poreza na štetu proračuna u iznosu od 178,7 milijuna kuna, izvlačenje novca i drugi načini oštećenja tvrtki u iznosu od 1,031 milijardu kuna, od čega se samo na slučaj "Veliki Agrokor" odnosi oko 900 milijuna kuna, te subvencijska prijevara od 18,6 milijuna kuna.

U istom razdoblju obrađena su i 92 predmeta provjere imovine, od kojih je kod 18 predmeta koji obuhvaćaju 108 fizičkih osoba procijenjen nesrazmjer imovine.

Zvučna imena

Ako usporedimo nekadašnji Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prevara, koji je bivši SDP-ov ministar financija 2014. ustrojio unutar Ministarstva financija, i sadašnji Sektor kojeg je aktualni ministar Zdravko Marić 2017. odlučio ustrojiti unutar Porezne uprave - nakon kritika u javnosti da se njegove ovlasti pokušavaju smanjiti i staviti ga pod politički nadzor - onda je vidljivo da je nekadašnji ured više radio na zvučnijim slučajevima (Blaž Petrović, Zdravko Mamić, Zvonimir Šostar), nešto je manje bilo podignutih kaznenih prijava (15), koje su obuhvatile manji broj okrivljenika, ali je iznos utvrđene štete bio veći (2,1 milijardu kuna).

Od reorganizacije do danas manje je utvrđene štete, ali je podignuto više kaznenih prijava protiv više okrivljenika. Sektor je do 2016. vodila Ana Dorić Škeva, potom Paulino Lonza, da bi ga u 2018. preuzeo Antun Matković. Lonza je Sektor vodio sve do srpnja 2018., a u listopadu 2017. Porezni je USKOK podnio kaznenu prijavu u predmetu "Veliki Agrokor" pa je i taj iznos ušao u rezultat.

No, neki naši sugovornici dobro upoznati s radom ovog odjela, ipak kažu da je rezultat bio dobar prije, ali je dobar i sada jer ne treba gledati samo utvrđenu štetu nego i broj osoba obuhvaćenih kaznenim prijavama. Također, kažu sugovornici, iako bi idealna varijanta bila da je Sektor potpuno samostalan i da djeluje izvan Ministarstva, ne može se reći da ne rade neovisno, a veći je problem, kažu, manjak ljudi. Sektor trenutno broji 21 zaposlenika, a većinu posla obavljaju za USKOK. Budući da ih je malo, manje vremena imaju za vlastite istrage.

I bivši ministar Boris Lalovac kaže kako je zadovoljan s brojkama.

- Brojke ipak pokazuju da su i dalje vrlo aktivni u suzbijanju poreznih prevara i to svakako pozdravljam. Imaju moju podršku - poručuje Lalovac.

Bivši šef Paulino Lonza, koji i dalje tamo radi kao šef službe, nije htio komentirati ove rezultate, već nas je uputio na Poreznu upravu.

U akciji "Flajš" uhićena i Ana Karamarko

Tijekom 2019. i 2020., prema iznosu utajenog poreza, najveći predmet odnosio se na slučaj organizirane PDV prijevare iz područja trgovine čeličnim armaturama, u kojem je USKOK 26. veljače 2019., na temelju kaznenih prijava Sektora i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 14 fizičkih osoba i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje u utaju poreza u iznosu od najmanje 74,5 milijuna kuna. U policijskoj akciji zaplijenjen je bio i Porsche, koji država sada prodaje za pola milijuna kuna.

Također, na temelju njihove prijave pokrenuta je i akcija "Flajš", u kojoj je bila uhićena i Ana Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, u svibnju ove godine, zbog sumnji da je iz svoje tvrtke Drimia izvukla oko 400.000 kuna. USKOK je tada pokrenuo istragu protiv 38 osoba i devet tvrtki koje sumnjiči da su gospodarskim malverzacijama zaradili najmanje 20 milijuna kuna te oštetili proračun za 11,2 milijuna kuna. (G. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:57