POGOĐENI KRIZOM

U slučaju uvođenja novih restriktivnih mjera, obrtnici od Vlade očekuju i nove potpore

Teškom mukom uspjeli smo zadržati radna mjesta, zaslužujemo pravovremene informacije kako bismo mogli planirati normalan rad, poručuju
 Vladimir Dugandzic/CROPIX

Iz Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije u petak su poručili kako u slučaju uvođenja novih restriktivnih mjera obrtnici od Vlade očekuju i nove potpore, istaknuvši kako je zdravlje građana na prvom mjestu, ali da se ne smije zanemariti ni zdravlje hrvatskog gospodarstva, koje se već gotovo dvije godine nosi s koronakrizom.

"Nastavno na najavu Nacionalnog stožera o razmatranju uvođenja novih mjera, pozivamo Vladu da na vrijeme informira javnost o potporama kojima planira ublažiti eventualnu financijsku štetu prouzrokovanu novim restrikcijama", navodi se u priopćenju OK Splitsko-dalmatinske županije.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u četvrtak da će Nacionalni stožer civilne zaštite u petak donijeti novi set mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, među kojima će biti šira upotreba covid potvrda, a novog zatvaranja neće biti.

"Potpuno nam je jasno da moramo reagirati, na usuglašavanju je novi set mjera koji će biti obznanjen sutra na press konferenciji. Epidemiološka struka će i ovaj put donijeti prijedlog mjera koji će biti usuglašen s ciljem sprečavanja širenja zaraze, daljnjeg porasta broja novozaraženih i osiguranje stabilnosti zdravstvenog sustava", rekao je novinarima Beroš u četvrtak nakon sjednice Vlade.

Iz OK Splitsko-dalmatinske županije u današnjem priopćenju ističu kako obrtnici i svi ostali gospodarstvenici, koji su teškom mukom uspjeli zadržati likvidnost i radna mjesta, zaslužuju točne i pravovremene informacije kako bi mogli planirati normalan rad.

"Od Vlade i Ministarstva financija očekujemo nastavak potpora svima onima koji svojim poslovanjem pune gradski i državni proračun, a kojima je rad u nekom obimu izravno ili neizravno ograničen", poručili su iz OK Splitsko-dalmatinske županije.

Upozoravaju i da su aktualnim mjerama prihodi od poslovanja bitno oslabljeni, a troškovi medicinske i ostale zaštitne opreme u stalnom su porastu. "Brojni obrti i tvrtke prošle su zime trajno zatvorili svoja vrata i stoga ovoga puta ne smijemo dopustiti da se ponovi isti scenarij", ističe se u priopćenju.

Iz Komore naglašavaju kako je zdravlje građana na prvome mjestu, ali ne smije se zanemariti ni zdravlje hrvatskog gospodarstva koje se s ovom krizom nosi gotovo pune dvije godine. Stoga iz OK Splitsko-dalmatinske županije još jednom apeliraju i pozivaju sve nadležne institucije da budu istinski partneri hrvatskih obrtnika i gospodarstvenika te da poduzmu sve u svojoj moći kako bi zajedno zaštitili radna mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:28