INFLACIJA NE POPUŠTA

U samo mjesec dana odjeća je poskupjela za vrtoglavih 21,2 posto, a stanovanje za još tri posto

Između kolovoza i rujna blago su pale cijene usluga u restoranima i hotelima (2,1 posto) i troškovi prijevoza (0,7 posto)

Poskupljenja artikala, ilustracija

 Tomislav Botić

Inflacija i dalje ubrzava - robe i usluge, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su poskupjele za 1,5 posto u odnosu na kolovoz.

U samo mjesec dana, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, najviše su porasle cijene odjeće i obuće - za 21,2 posto, dok su proizvodi i usluge iz grupe "stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva" - skuplji za 2,9 posto. Troškovi obrazovanja u mjesec dana porasli su za 1,1 posto, a pokućstvo i troškovi redovitog održavanja kućanstava za 0,8 posto.

Između kolovoza i rujna blago su pale cijene usluga u restoranima i hotelima (2,1 posto), prijevoza (0,7 posto), te hrane i bezalkoholnoh pića - za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je zabilježen u skupini "hrana i bezalkoholna pića" - 19,1 posto, dok su usluge u restoranima i hotelima poskupjele za 17,3 posto. Pokućstvo i troškovi redovitog održavanja kućanstva skuplji su za 15,7 posto, a troškovi stanovanja, vode, električna energija, plina i ostalih goriva u godinu dana poskupjeli su za 13,3 posto. U stopu ih prati porast troškova prijevoza (12,3 posto), te odjeće i obuće (10,1 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:18