VODIČ ZA CIJEPLJENJE

U rujnu stiže novo cjepivo za koronavirus, ali nema dokaza da će biti učinkovitije od sadašnjeg

Svi odrasli koji to žele, mogu dobiti četvrtu dozu postojećeg cjepiva, ali struka je preporučuje starijima od 60 godina
 Niksa Stipanicev/Cropix

Velika Britanija postala je prije nekoliko dana prva zemlja koja je odobrila Modernino cjepivo protiv covida-19 koje cilja i na izvornu varijantu koronavirusa iz Wuhana i na omikronsku inačicu BA.1. No, britansko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) utvrdilo je da cjepivo stvara dobar imuni odgovor i protiv trenutačno dominantnih varijanti omikrona BA.4 i BA.5, a da pritom ne izaziva ozbiljnije nuspojave. Slično dvovalentno cjepivo razvio je i farmaceutski div Pfizer u suradnji s njemačkom biotehnološkom tvrtkom BioNTech. Dužnosnici Europske agencije za lijekove (EMA) očekuju da će cjepiva prilagođena varijanti omikron biti odobrena u Europskoj uniji do rujna.

Kad se u Hrvatskoj očekuje novo cjepivo?

U rujnu očekujemo prve doze adaptiranog/varijantnog cjepiva. Ne znamo još točan datum - najavljuje dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Hoće li novo biti dostupno svima ili samo osjetljivim skupinama, kao što su starije i imunološki kompromitirane osobe?

Adaptirano/varijantno cjepivo bit će dostupno svima - ističe Kaić.

Tko sve sada može dobiti četvrtu dozu postojećih cjepiva, što predstavlja drugo docjepljivanje?

Svi odrasli koji to žele mogu dobiti četvrtu dozu postojećeg cjepiva, ali mi je preporučujemo starijima od 60 godina i vulnerabilnim osobama s povećanim rizikom od teških oblika covida - rekao je Kaić. U preporukama koje je HZJZ objavio u petak epidemiolozi ističu kako osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje trećom dozom ne preporučuju odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog/varijantnog cjepiva "jer nije poznato kad će adaptirano/varijantno cjepivo biti dostupno niti nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva". Također, mogu se i druge osobe docijepiti drugi put, osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti covida-19 ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga.

Trebaju li treću dozu cjepiva primiti i osobe koje su preboljele covid-19?

HZJZ osobama koje ne pripadaju rizičnim skupinama za teški oblik covida-19, a preboljele su bolest, neovisno o njihovu cijepnom statusu prije obolijevanja, preporučuje tri do šest mjeseci nakon preboljenja primiti jednu dozu cjepiva.

Kakav je stav HZJZ-a o cijepljenju djece protiv covida, posebice adolescenata?

Cjepivo Comirnaty (Pfizer/BioNTech) odobreno je za djecu u dobi od pet godina i stariju te odrasle osobe. U djece od pet do 11 godina primjenjuje se pedijatrijska formulacija Comirnaty 10 mikrograma, a u djece od 12 godina i starije te odraslih osoba Comirnaty 30 mikrograma. Cjepivo Spikevax (Moderna) odobreno je za djecu u dobi od šest godina i stariju te odrasle osobe. Treba imati na umu da se u djece od šest do 11 godina cjepivo Spikevax primjenjuje 50 mikrograma po dozi, tj. u upola manjoj dozi nego u osoba u dobi od 12 i više godina.

Treba li djecu docjepljivati?

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo je prema potrebi primjenu docjepne doze cjepiva Comirnaty i u adolescenata u dobi od 12 godina i više. "Smatramo da je opravdano tri do šest mjeseci nakon druge doze cjepiva Comirnaty docijepiti djecu u dobi od dvanaest godina i stariju koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti covid-19", ističu u HZJZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:01