KONTRA PROŠIRENJA

U Europskom parlamentu će protiv ulaska Hrvatske u eurozonu glasati i neki naši zastupnici. Evo o kome se radi

Od 12 zastupnika iz Hrvatske, očekuje se da će protiv uvođenja eura glasati Ivan Vilibor Sinčić, Ladislav Ilčić i Mislav Kolakušić

Ivan Vilibor Sinčić, Mislav Kolakušić i Ladislav Ilčić

Nakon što su šefovi država članica EU 24. lipnja podržali preporuku Europske komisije o ulasku Hrvatske u eurozonu s prvim danom iduće godine, u Europskom parlamentu je započela rasprava o spremnosti Hrvatske za uvođenje eura, odnosno širenju eurozone na još jednu članicu Unije. Hoće li Hrvatska dobiti zeleno svjetlo za uvođenje eura već od 1. siječnja 2023. i od Europskog parlamenta, znat će se nakon današnjeg glasanja.

Sudeći prema raspoloženju najvećih klubova zastupnika jasno je da će većina eurozastupnika podržati ulazak Hrvatske u eurozonu. Tome se protive samo dva desna kluba - Identitet i demokracija (ID) te Europski konzervativci i reformisti (ECR), koji su tradicionalno skeptični prema politici čvršće integracije članica EU.

Od dvanaest zastupnika iz Hrvatske, očekuje se da će protiv uvođenja eura glasati njih trojica - Ivan Vilibor Sinčić, Ladislav Ilčić i Mislav Kolakušić. Tijekom rasprave u Europskom parlamentu, Ilčić (član kluba ECR-a) je naglasio da vladajući u Hrvatskoj nisu željeli provesti referendum o euru.

- Uvođenje eura nije puno dobroga donijelo južnim članicama Unije. Nismo koristili prednost vlastite valute, jer je za federaliste svih boja jedini politički cilj integracija Hrvatske u neku europsku superdržavu - rekao je Ilčić.

Ivan Vilibor Sinčić danas je za Jutarnji list rekao kako će glasati protiv izvješća Europske komisije te iznio razloge za takvu odluku.

- Naša stranka se oduvijek bori za monetarni suverenitet Hrvatske, odnosno da se monetarna politika donosi u Hrvatskoj za potrebe hrvatskog gospodarstva. Eurozona znači da će se monetarna politika donositi u Frankfurtu u ECB-u (Europska središnja banka, nap. a.), a na tu politiku Hrvatska neće imati gotovo nikakav utjecaj. Osim toga, loše je različite ekonomije kao što su europske gurati u jednu monetarnu zonu. Već se prije desetak godina za vrijeme krize eura pokazalo da zajednička monetarna politika (npr. niske kamate) koja se donese, spašava Njemačku, a uništava npr. Grčku, kojoj bi trebala suprotna monetarna politika da izađe iz gospodarske krize - kaže.

Pitali smo ga tko će još od hrvatskih europarlamentaraca biti suzdržan ili glasati protiv tog izvješća?

- Vjerujem da će to biti Mislav Kolakušić i Ladislav Ilčić - kaže.

Sinčić procijenjuje da će ulazak Hrvatske u eurozonu podržati "gotovo svi zastupnici unutar grupa EPP-a, SD-a, Renewa, Zelenih, Ljevice (LEFT), dok bi većina zastupnika iz grupa ECR i ID ipak trebala biti barem suzdržana".

Nakon mišljenja Europskog parlamenta - koje nije obvezujuće - zadnju korak o ulasku Hrvatske u eurozonu bit će usvajanje triju zakonodavnih prijedloga o hrvatskom pristupu, što će se dogoditi na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije 12. srpnja.

Zadnje proširenje eurozone dogodilo se 2015. godine kada je euro postao službena valuta u Litvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:51