VAŽNA TEMA

U Cavtatu održana jubilarna 30. konferencija europskih nadzornih tijela za zaštitu podataka

‘Naš cilj je učinkovita zaštita prava i interesa europskih građana vezano za zaštitu podataka u svijetu koji se stalno mijenja‘

Konferencija europskih nadzornih tijela za zaštitu podataka u Cavtatu

 PROMO

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Agencija za zaštitu osobnih podataka 19. i 20. svibnja u Cavtatu je organizirala jubilarnu 30. konferenciju europskih nadzornih tijela (Proljetna konferencija).

U nazočnosti visokih uzvanika, predsjednice Europskog odbora za zaštitu podataka Andree Jelinek, Europskog nadzornika za zaštitu podataka Wojciecha Wiewiorowskog, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Mate Frankovića, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Sanjina Rukavine te predstavnika više od 40 zemalja, na svečanom otvorenju Konferencije, Zdravko Vukić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka, rekao je:

"Ova konferencija osigurava da možemo voditi kolektivnu raspravu na europskoj razini i zajedno raditi na ostvarenju istog cilja. Naš zajednički cilj je učinkovita zaštita prava i interesa europskih građana vezano za zaštitu podataka u svijetu koji se stalno mijenja, u kojem besplatni protok osobnih podataka između zemalja igra ključnu ulogu za društveno-ekonomski rast u Europi. Drugi element koji nas povezuje i čini Proljetnu konferenciju jedinstvenom je činjenica da smo svi povezani pristupom koji se temelji na ljudskim pravima".

image

Konferencija europskih nadzornih tijela za zaštitu podataka u Cavtatu

PROMO

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina istaknuo je važnost održavanja Proljetne konferencije.

"Unaprjeđenje područja zaštite osobnih podataka na europskoj i svjetskoj razini, čemu doprinosi ova Konferencija, od iznimnog je značaja za Republiku Hrvatsku u kontekstu očuvanja europskih demokratskih vrijednosti, razvoja jedinstvenog digitalnog tržišta i slobodnog protoka podataka između zemalja Europske unije i trećih zemalja".

image

Konferencija europskih nadzornih tijela za zaštitu podataka u Cavtatu

PROMO

Dobrodošlicu sudionicima zaželio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković te poručio: "Pravilno upravljanje i zaštita osobnih podataka jedna je od najvažnijih briga u današnjem digitalnom svijetu i zahtijeva stalnu pažnju i poboljšanje, budući da se redovito pojavljuju novi izazovi. Iskreno se nadam da će iskustva razmijenjena između nacionalnih tijela i sudionika pomoći u poboljšanju cjelokupnog područja zaštite podataka".

Nadzorna tijela članica usvojila su rezoluciju o potrebi brze ratifikacije "Konvencije 108+", izmijenjene i nadopunjene verzije Konvencije 108. Rezolucijom se pozivaju vlade država članica Vijeća Europe, vlade trećih zemalja u Vijeću Europe, Europskoj uniji i međunarodnim organizacijama da ubrzaju proces potpisivanja i ratifikacije Konvencije 108+.

image

Konferencija europskih nadzornih tijela za zaštitu podataka u Cavtatu

PROMO

Isto tako donesena je i rezolucija kojom se osigurava daljnji kontinuitet u radu Proljetne konferencije.

Proljetna konferencija zatvorenog je karaktera na kojoj mogu sudjelovati isključivo članovi i promatrači, a sastoji se od 62 nacionalna i regionalna nadzorna tijela za zaštitu podataka, Europske komisije, Europskog parlamenta, Agencije Europske unije za temeljna prava, Europola, Eurojusta i Vijeća Europe. Agencija za zaštitu osobnih podataka je punopravna članica Konferencije s pravom glasa od 2008. godine i prvi put je domaćin ovog značajnog događanja. Iznimna je to prilika da nadzorna tijela diskutiraju o problemima s kojima se susreću, najboljim praksama i strategijama te da se kroz panele i predavanja najeminentnijih stručnjaka iz područja zaštite osobnih podataka razmjene iskustva te steknu nova znanja.

Više informacija možete pronaći na poveznici springconference2022.hr.

image

Konferencija europskih nadzornih tijela za zaštitu podataka u Cavtatu

PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:51