AUSTRIJSKO-SLOVENSKI ARANŽMAN

Turistička agencija Ilirija oštećena za 8 milijuna kuna zbog nedolaska 5000 turista

 Vojko Bašić/CROPIX

BIOGRAD - Ilirija je prevarena! Ne od jednog čovjeka, nego od cijele organizacije koju čine Udruga umirovljenika Austrije i slovenska turistička agencija Tirtur. Oni su "jedna duša, jedno tijelo". Naprosto su nas zaskočili i snažno šakom tresnuli u glavu" slikovito se izrazio Goran Ražnjević, predsjednik uprave hotelijerske kuće iz Biograda na konferenciji za novinare sazvane nakon otkrića da se iza ugovorenog aranžmana o dolasku 5000 austrijskih umirovljenika u podsezoni krije najobičnija prijevara.

Prva grupa gostiju, koja je u Biogradu boravila od 18. do 25. rujna, iza sebe je ostavila 250.000 eura nepodmirenih dugova, a kako je otkazan i dolazak drugih grupa, sve do 23. listopada, Ilirija je do kraja godine ostala bez posla vrijednog 8 milijuna kuna i desetak tisuća novih noćenja.

- Napravit ćemo sve što je u našoj moći da naša potraživanja naplatimo, ali možemo ih i nepovratno izgubiti. Predstavnik udruge umirovljenika Otto Spall u petak mi je rekao da su oni agenciji platili jedan dio, a direktor agencije Tirtur Valentin Grošelj tvrdi da momentalno nemaju sredstava.

Do danas nisam dobio njihove službene odgovore zašto nisu platili, niti garancije da će naše usluge biti plaćene, nastavio je Ražnjević dodajući da su austrijski umirovljenici nakon izbivanja skandala promijenili agenciju za boravak na Jadranu, a gdje su gosti, on ne zna.

Ražnjević je također priznao da u ugovor s agencijom Tirtur nisu htjeli unijeti instrument osiguranja plaćanja jer su potpuno vjerovali poslovnom bonitetu austrijske udruge umirovljenika koja okuplja gotovo pola milijuna Austrijanaca i koja s agencijom Tintur posluje preko 15 godina.

Posljednji put u Hrvatskoj su boravili 2009. kad su u Poreč doveli 4000 umirovljenika. Na pitanje zašto je u Poreču sve bilo u najboljem redu, a u Biogradu je projekt doživio debakl, Ražnjević je rekao da ne zna.

Inače, boravak austrijskih umirovljenika na Jadranu je nastavljen, ali preko agencije Kompas, u hotelima u Zadru, Vodicama i Šibeniku.

- Nakon otkaza agenciji, austrijski umirovljenici su htjeli izravno s nama sklopiti ugovor o nastavku boravka jer nisu imali nikakvih primjedbi na naše usluge. Naprotiv, bili su oduševljeni svim pruženim. Zahtijevali su da u novom ugovoru spustimo cijene za 30 posto jer smo navodno preskupi. No mi to nismo htjeli napraviti jer bi u tom slučaju Ilirija morala raskinuti ugovor s Tirturom, a što bi oni mogli iskoristiti da nas tuže.

Ovako je vjerojatnije da će Ilirija tužiti njih pred Općinskim sudom u Zadru zbog kršenja rokova plaćanja iz ugovora, kazao je Ražnjević ističući da je unatoč debaklu koji je projekt doživio, Ilirija spremna "danas popodne" primiti nove goste iz Austrije ako oni odluče doći u Biograd i pokriju svoje prethodne troškove.

Plaćali vodiče na crno

"Kakva je to agencija koja turističke vodiče za svoje grupe plaća 500 kuna na crno", upitao se Ražnjević, optužujući slovensku agenciju.

- U Iliriji nema na crno, niti sive zone. Gospodinu Spallu sam lijepo rekao: "Gore su mutne vode, a Jadran je čisto more" kazao je Ražnjević kojem je zbog izbijenog skandala austrijski veleposlanik u Hrvatskoj izrazio žaljenje, a ministar Bajs ga nije ni zvao.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:11