UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Tri umirovljeničke stranke potpisale sporazume o suradnji: ‘Nećemo više biti po strani zbivanja‘

Tri stranke zahtijevaju resetiranje mirovinskog sustava i povećanje mirovine od 20 posto zbog porasta cijene energenata

Zajednička konferencija za medije Stranke umirovljenika, Bloka umirovljenici zajedno i Demokratske stranke umirovljenika

 Goran Mehkek/Cropix

Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU) u četvrtak su potpisale sporazume o političkoj i programskoj suradnji kao pripremu za iduće parlamentarne izbore.

Predsjednici stranaka Milivoj Špika (BUZ), Lazar Grujić (SU) i Milivoj Tičarić (DSU) potpisali su Sporazum o političkoj suradnji umirovljeničkih stranaka koji su predstavili pod nazivom "Umirovljenici zajedno" te Sporazum o programskoj suradnji umirovljeničkih stranaka pod motom "Zajedno smo jači".

image

Zajednička konferencija za medije Stranke umirovljenika, Bloka umirovljenici zajedno i Demokratske stranke umirovljenika

Goran Mehkek/Cropix

Ovim se udruživanjem pripremamo za naredne parlamentarne izbore, izjavio je predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika na zajedničkoj konferenciji za medije.

Dodao je kako je ovo treći takav pokušaj, pritom pozivajući sve umirovljeničke stranke i udruge koje imaju slične programe da im se priključe.

image

Lazar Grujić, Milivoj Špika i Milivoj Tičarić

Goran Mehkek/Cropix

Napomenuo je kako je potrebno osobne interese i prijašnje razmirice ostaviti sa strane te se udružiti zbog interesa umirovljenika.

Tri stranke zahtijevaju resetiranje mirovinskog sustava i povećanje mirovine od 20 posto zbog porasta cijene energenata.

image

Lazar Grujić

Goran Mehkek/Cropix

Njihov je glavni prijedlog da se mirovina obračunava na temelju neto plaće u posljednjih 10 godina te da mirovina za 41 godinu staža i navršenih 65 godina starosti bude 75 do 80 posto neto plaće u tih 10 godina. Također, traže povećanje aktualne vrijednosti imovine na 100 kuna.

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić istaknuo je kako umirovljeničke stranke moraju biti dio izvršne vlasti jer umirovljenici žele sudjelovati u zaštiti umirovljeničkog standarda.

image

Milivoj Špika

Goran Mehkek/Cropix

Dodao je da umirovljeničke stranke neće biti po strani političkih zbivanja i očekivati da će njihove probleme rješavati neke druge stranke, Sabor ili Vlada u kojima nema umirovljeničkih predstavnika.

Milivoj Tičarić, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika, zaključio je kako će jedino udruživanjem i ravnopravnošću umirovljeničkih stranaka umirovljenici poboljšati svoj društveni status u zajednici.

image

Milivoj Tičarić

Goran Mehkek/Cropix

Za pregovore s ostalim umirovljeničkim strankama zadužene su Stranka umirovljenika i Demokratska stranka umirovljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 23:59