IZVANREDNA SITUACIJA

Tomislav Debeljak očekuje žurno otvaranje predstečaja splitskog Brodosplita

Kada je riječ o isplati plaća, kazao je da trećina radnika u grupi nije primila plaću za veljaču

Tomislav Debeljak

 Božo Radić/Cropix

Nakon što je u srijedu na splitskom Trgovačkom sudu zaprimljen zahtjev Brodosplita za otvaranje predstečajnog postupka, direktor Tomislav Debeljak rekao je Hini kako očekuje otvaranje toga postupka što prije, kako bi se osigurao nastavak poslovanja.

"Brodosplit se svrstava među najbolje brodograditelje na svjetskom tržištu. Osim što uspješno obavlja djelatnost koja predstavlja strateški važnu industriju za Hrvatsku, Brodosplit d.d. izravno zapošljava 132 radnika te je dio grupacije koja zapošljava ukupno četiri tisuće radnika. Zbog toga predlažemo da Trgovački sud uzme predmet u rad u što kraćem roku te donese rješenje o otvaranju predstečajnog postupka", navode iz Brodosplita.

Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak Hini je izjavio da su zbog izvanredne situacije bili primorani pokrenuti predstečajni postupak kako bi očuvali kontinutiet poslovanja i održanja djelatnosti. Kaže da se, s obzirom da su svi postojeći ugovori koji su nužni za nastavak redovitog poslovanja na snazi, poslovanje za koje imaju riješeno financiranje nesmetano nastavlja i dodaje kako su sve aktivnosti koje poduzimaju usmjerene ka osiguranju stabilnosti poslovanja.

"Nakon dvogodišnjeg izazovnog razdoblja covid-19 pandemije i poremećaja na tržištu, DIV grupu, a posebno Brodosplit, intenzivno je pogodio rat u Ukrajini. Ruska banka VTB Europe je kreditirala dva Brodosplitova projekta, ali zbog sankcija ima zabranu isplate sredstava, što je financijski iscrpilo cijelu grupu.

Problem nedostatka financiranja i naše objave u javnosti o postojanju više sile potaknuo je neke naše dobavljače da pošalju na naplatu sva svoja i dospjela i nedospjela potraživanja, što je dovelo do blokade računa Div Grupe i Brodosplita", kazao je Debeljak za Hinu.

Taj problem je uzrokovan višom silom, rješavaju ga u suradnji s HBOR-om i nadležnim institucijama te se u Brodosplitu nadaju da će uskoro iznaći kvalitetno rješenje. Debeljak je izjavio i da je Brodosplit u blokadi zbog duga od oko 40 milijuna kuna.

Upitan hoće li biti otpuštanja radnika i kada je zadnji put isplaćena plaća, Debeljak je odgovorio da u cijeloj grupi u predstečaju mogu pokrivati plaće samo radnicima koji koji dovršavaju poslove. Podsjeća da su u predstečaj "ugurani višom silom" te da sada ovise o HBOR- ovom preuzimanju VTB-ovog financiranja, kako bi zadržali što veći broj radnika.

"Za nove poslove koje smo ugovorili potreban je i puno veći broj radnika od trenutno zaposlenih, ali prvo treba riješiti višu silu", smatra Debeljak.

Kada je riječ o isplati plaća, kazao je da trećina radnika u grupi nije primila plaću za veljaču, dok je "dobar dio" radnika primio plaću za ožujak. Najavljuje da će tražiti isplatu plaća od Agencije za zaštitu radničkih potraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:06