PODRŠKA KIJEVU

Tijekom Plenkovićevog govora prolomio se gromoglasan pljesak, u Saboru razvijene ukrajinske zastave

Punih 77 godina nije bilo ovakvog rata, kazao je Plenković podnoseći Izvješće o stanju u Ukrajini

Zastava Ukrajine u Saboru u znak podrške

 Davor Pongracic/Cropix

- Četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata bjesni rat, ničim izazvana brutalna agresija na Ukrajinu, koja će tektonski poremetiti sve što znamo u Europi, i koja je pogazila same temelje na kojima počiva današnja Europa - miru, demokraciji, slobodi i pravdi. Svjedočimo potresnim prizorima stravičnog krvoprolića, stradanja nedužnih civila, žena, djece, staraca i namjernom sijanju straha. Hrvatska najoštrije osuđuje i izražava puno potporu ukrajinskom narodu koji gine za europske vrijednosti, kao i predsjedniku Zelenskom koji se hrabro odupiru ovoj suludoj agresiji. Na granice je već pristiglo 700.000 izbjeglica koji očajnički traže našu pomoć. Unatoč sili, ukrajinski narod pruž herojski otpor koji bude sjećanja na ratne strahote koje smo sami preživjeli i baš zbog toga znamo da se žilavim otporom može pobijediti nadmoćnijeg agresora, rekao je premijer Andrej Plenković podnoseći Izvješće o stanju u Ukrajini u Hrvatskom saboru na sjednici na koju je došao i ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič i predstavnici ukrajinske manjine.

image

Kirilić Vasilj, veleposlanik Ukrajine u HR

Davor Pongracic/Cropix

Dok je govorio, Saborom se prolomio dugotrajan pljesak. U sabornici su bile izvješene i hrvatska i ukrajinska zastava.

image

Zastava Ukrajine u Saboru u znak podrške

Davor Pongracic/Cropix

Premijer se obratio i oporbi:

- Nije slučajno što je Hrvatska ujedinjena u osudi ruske agresije i što su i parlamentarna većina i oporba jedinstveni, na istoj strani, strani pravde i slobode i zato vam čestitam na jedinstvenoj odluci u kojoj ste najoštrije osudili ovu agresiju. A s obzirom da će kriza trajati važno je da se to jedinstvo sačuva, Ukrajina to i očekuje i zaslužuje, poručio im je premijer.

image

Zastupnici plješću ukrajinskom veleposlaniku i članovima ukrajinske delegacije

Davor Pongracic/Cropix

Rat u Ukrajini, na bojišnici koja se proteže duž preko 2000 kilometara, Plenković je nazvao ratom Davida i Golijata.

- Rusija napada ogromnim nesrazmjerom u vojnim snagama. Nakon što je Kremlj uvjeravao da se ne radi o napadu nego samo o vojnoj vježbi svima jasno da se radi o obmani, da Rusija negira identitet Ukrajine. Svima onima koji traže opravdanje za napad na Rusiju treba jasno reći da ovdje nema zaraćenih strana, postoji samo agresor i postoji žrtva, kazao je premijer i objasnio da će se Vlada u ovom ratu voditi načelom odlučnosti, solidarnosti i jedinstva.

Podsjetio je na niz restriktivnih mjera poduzetih u prvoj fazi protiv Rusije i naglasio da su sankcije usmjerene na donositelje odluka, a ne na ruski narod te najavio i sankcije prema Bjelorusiji zbog sudjelovanja u ratu. Rekao je da Hrvatska brine o sigurnosti financijskog sustava zbgo čega je donesena odluka o sanaciji umjesto likvidacije Sberbanke.

image

Zastave Ukrajine u Saboru uz hrvatsku zastavu

Davor Pongracic/Cropix

- Radili smo dan i noć otkad je kriza eskalirala, nastavio je Plenković. Hrvatska je svoju solidarnost iskazala i time što je hrvatska veleposlanica Anica Djamić sve do jutros ostala u Kijevu, ali je zbog sigurnosti otišla u Lavov i tamo će obavljati svoj posao.

Nakon 24. veljače baš ništa više nije kao što je bilo prije, smatra premijer koji je naglasio važnost izgradnje LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, koji Hrvatskoj osigurava energetsku neovisnost i u potpunosti zadovoljava potrebe hrvatskih kućanstava, a traže se rješenja i za alternativne pravce.

- Hrvatska ima veću sigurnost nego što bi imala da nema LNG-ja na Krku. Da ga nemamo, današnja rasprava bi bila bitno drugačija, naglasio je premijer.

- Rat u Ukrajini otvara i važnost jačanja i modernizacije naših obrambenih sposobnosti, odlučili smo nabaviti višenamjenske borbene avione, a sada je i zadnji skeptik razoružan oko toga trebaju li nam. A otvara se i temeljno pitanje svijeta u 21. stoljeću: koliko danas vrijedi međunarodno pravao? Hoće li netko drugi napraviti isto? Danas o sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe. Vjerujem da će Hrvatska sa svojim iskustvom, ne samo odabrati sodlidarnost nego biti na strani povijesti, prava i morala. Poštujući hrabrost Ukrajinaca da ne bježe pred tenkovima, ne popuštaju pred ucjenama, nadahnuti ljubavlju prema domovini, kao što su i Hrvati bili u Domovinskom ratu, budimo danas uz Ukrajinu i Ukrajince. Slava Ukrajini, zaključio je svoje Izvješće premijer.

Plenković: Vodi se računa o sigurnosti LNG terminala, tržištu hrane ...

Plenković je u Saboru naglasio i da Hrvatska vodi računa o sigurnosti LNG terminala na otoku Krku, strateškog objekta kojim je Hrvatska promijenila svoj položaj na energetskoj karti Europe.

Vodi se računa i o tome da ne dođe do ugroze potreba našeg tržišta hrane, da se osigura i bolja cijena i dovoljne količine, dodao je premijer.

Na upit Andreje Marić (SDP) o spremnosti zdravstvenog sustava na nuklearnu opasnost Plenković je izvijestio i kako je u Ministarstvu zdravstva oformljena ekspertna radan skupina koja će voditi računa o svim aspektima zdravstvene skrbi u svim scenarijima.

„O prijetnjama nuklearnim oružjem, iskreno se nadam da do takvog scenarija neće doći, jer bi to bio kraj svega što poznamo kao svijet”, naglasio je Plenković

Mario Kapulica (HDZ) podsjetio je da je predsjednik Hrvatske nedavno ismijavao mogućnost ruske agresije, i govorio o ekstremistima u Ukrajini.

„Ovo je trenutak u kojem moramo dati priliku i onima koji nisu bili dovoljno precizni da se svrstaju na pravu stranu”, odgovorio mu je Plenković, složivši se da je bilo ispada, loših procjena i loše izrečenih rečenica te pozvao sve da budemo jedinstveni u razdoblju koje je pred nama.

Osuđujući agresiju na Ukrajinu i izražavajući solidarnost s ukrajinskim narodom, premijer Plenković je, među ostali, poručio kako Ukrajina nije zemlja koja zavređuje koncept neutralizacije, neimanje demokratskog vodstva i svojih oružanih snaga.

Odbacio je i tezu da je rat u Ukrajini zbog širenja NATO. „To nije točno”, naglasio je premijer.

Istaknuo je kako je ovo trenutka kada bez obzira na cijenu moramo stajati uz temeljna načela, mada će to možda zahtijevati odricanja i od naših građana i našeg načina života ”Ovo je situacija u kojoj ne smijemo imati dileme”, dodao je.

Nezavisna Karolina Vidović Krišto prigovorila je da je premijer trebao podnijeti 'izvješće o stanju u Hrvatskoj i korupciji, a ne ratu u Ukrajini na koji nema nikakav utjecaj'.

Njezino izlaganje Plenković je ocijenio kao neprimjereno, štetočinsko, neistinito, klevetničko. „Mi radimo, vi opstruirate, mi pobjeđujemo, vi gubite', poručio joj je premijer. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:19