VELIKO PRIZNANJE

Tihana Škrinjarić iz HNB-a dobitnica je nagrade Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković

‘Ova nagrada je iznova potvrda da se ulaganje u kvalitetno istraživanje i dugogodišnji trud isplate‘, kazala je Škrinjarić

Hrvatska Narodna Banka

 Goran Mehkek/Cropix

Savjetnica u Direkciji za financijsku stabilnost Hrvatske narodne banke (HNB) Tihana Škrinjarić dobitnica je ovogodišnje nagrade Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković u kategoriji redovitih radova za svoj rad "Introducing a composite indicator of cyclical systemic risk in Croatia: possibilities and limitations", objavljeno je u srijedu na internetskim stranicama te zaklade.

"Ova nagrada je iznova potvrda da se ulaganje u kvalitetno istraživanje i dugogodišnji trud isplate te iako mi je to osma nagrada u karijeri, prva je za rad iz područja makrobonitetne politike. Zato mi pruža dodatan poticaj za daljnji nastavak u ovome području, kako bih pronašla i druga rješenja za brojne druge probleme u praksi", riječi su Škrinjarić koje se prenose u priopćenju HNB-a.

Njezin rad se bavi s nekoliko pristupa konstruiranju kompozitnog pokazatelja akumulacije cikličkih sistemskih rizika s posebnim fokusom na Hrvatsku. Takvi pokazatelji važni su u makrobonitetnoj politici kako bi se lakše pratio položaj ekonomije u financijskom ciklusu.

"Štoviše, protuciklički zaštitni sloj kapitala ovisi o pravovremenoj i točnoj procjeni razine akumulacije sistemskog cikličkog rizika. Bazelov kreditni jaz definiran u smjernicama i preporukama BCBS-a (Bazelskog odbora za nadzor banaka) i ESRB-a (Europskog odbora za sistemske rizike) pokazao je mnoge nedostatke u praksi i zato postoji potreba za poboljšanjem metodologije. Stoga se ovaj rad bavi prednostima i nedostacima postojećih kompozitnih pokazatelja cikličkih sistemskih rizika te mogućnostima njihova uvođenja u Hrvatskoj", naglasila je Škrinjarić dodajući da je ovo istraživanje kritički osvrt na metodološke pristupe s prijedlozima za njihovo poboljšanje, s posebnim osvrtom na specifičnosti hrvatskih podataka.

Nagrađeni rad bit će objavljen u časopisu Public Sector Economics.

Inače, Odbor za dodjelu godišnje nagrade prof. dr. Marijan Hanžeković za 2022. godinu u sastavu Vjekoslav Bratić i Katarina Ott iz Instituta za javne financije, Milan Deskar Škrbić (HNB), Tomislav Globan (Ekonomski fakultet u Zagrebu) i Marina Tkalec (Ekonomski institut, Zagreb), ocijenio je prijavljene radove u redovitoj i u studentskoj kategoriji.

Zbog nedovoljne kvalitete prijavljenih studentskih radova, nagrada u studentskoj kategoriji ove godine nije dodijeljena, stoji u objavi Zaklade.

Zaklada Prof. dr. Marijan Hanžeković osnovana je u spomen na prof. dr. Marijana Hanžekovića. Osim njegovanja uspomene na prof. dr. Hanžekovića, cilj Zaklade je promicanje financijske znanosti te poticanje znanstvenika i stručnjaka, posebice mladih, da se bave tom znanstvenom disciplinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:13