NOVA PRAVILA

Svaki liječnik za bebu će dobiti 3000 kn od Komore

 Ranko Šuvar/EPH

Piše Svaki član Hrvatske liječničke komore od početka ove godine ima pravo na 3000 kuna jednokratne pomoći za svako novorođeno dijete, a maloljetna djeca preminulih članova dobivat će 6000 kuna do punoljetnosti.

Odluka je to skupštine Hrvatske liječničke komore od kraja prošle godine kojom novo vodstvo koje je preuzelo komoru prošlog proljeća pokušava prema članovima pokazati dodatnu brigu, odnosno da im cilj nije samo prikupiti članarinu.

Ušteda 20 posto

Prema riječima dr. Trpimira Goluže, predsjednika Hrvatske liječničke komore, ta su sredstva osigurana uštedom iz članarine članova koja je inače obveza svih liječnika ako žele imati licencu za rad. Godišnje se na taj način prikupi oko 15 milijuna kuna, a Goluža kaže da su novom organizacijom poslovanja u komori uspjeli uštedjeti oko 20 posto sredstava. Racionalizacija će ići i dalje pa je moguće da se jednokratna pomoć i takozvana pokojnina povećaju bude li za to sredstava. U slučaju da su i muž i žena članovi komore, jednokratna pomoć za jedno dijete iznosit će 6000 kuna, ističe Goluža.

Nema smanjenja prava

- Želimo da svaki liječnik osjeti da se na Hrvatsku liječničku komoru može osloniti ne samo u profesionalnom radu, nego i u društvenom, odnosno privatnom životu - kaže dr. Goluža.

Dodaje da je demografska slika Hrvatske alarmantna pa bi svatko tko to može trebao dati doprinos brizi za obitelj. Zasad se ne može procijeniti koliko bi ukupno iznosili troškovi tih pomoći, ali prema nekim izračunima liječnici, članovi komore, godišnje dobiju između 400 i 500 djece, što bi trebao pokriti iznos od oko dva milijuna kuna.

Sve ovisi o tome jesu li oba ili samo jedan roditelj članovi Hrvatske liječničke komore.

Goluža kaže da su uštede omogućile da se ne odustane niti od jednog projekta komore, a članovima nije ukinuto ili smanjeno niti jedno pravo u prošloj godini.

Veliki posao

- Ovaj projekt pomoći roditeljima liječnika samo je jedan od novih projekata komore planiranih za iduće razdoblje. Veliki posao čeka nas na organizaciji osiguranja liječnika od kaznene odgovornosti za liječničke greške - najavljuje dr. Trpimir Goluža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:20