PLAN MARTINE DALIĆ

STIGLA NESLUŽBENA POTVRDA IZ VLADE Prodaja dionica HEP-a ide dalje, neovisno o kupnji dionica Ine

Za otkup dionica Ine načelno je prihvaćen plan ministrice Martine Dalić, tj. financiranje prodajom 25% minus jedna dionica HEP-a
 Davor Pongračić / CROPIX

Plan za inicijalnu javnu ponudu 25 posto dionica HEP-a nije “mrtav” i idućih mjeseci će se intenzivirati, nevezano za to hoće li se ili neće taj novac koristiti za kupnju dionica Ine od mađarskog MOL-a, neslužbeno nam je potvrđeno u Vladi.

Tako su se potvrdili medijski napisi i analize prema kojima je privatizacija HEP-a prirodna točka suradnje Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske narodne stranke. U HDZ-u, naime, postoji jaka struja koja želi privatizirati HEP putem IPO-a kako bi se, među ostalim, povećala korporativna kultura zbog obveza transparentnosti i standarda poslovanja koje kompanije imaju prema burzi, a HNS je na čelu s Ivanom Vrdoljakom bio za privatizaciju HEP-a kako bi se osigurao novac za regionalno širenje te kompanije i jačanje njegova investicijskog potencijala.

Uvjet javni dug

HNS je bio protiv toga da se novac za kupnju Ine dobije od sredstava prikupljenih od privatizacije HEP-a, već su predlagali svoj model financiranja putem posebnog modela financiranja (special-purpose vehicle/SPV) kojim bi se samo minimalno povećao javni dug. Naime, glavni uvjet koji je premijer Andrej Plenković stavio pred suradnike za model otkupa Ine jest da se ne poveća javni dug, pa je onda načelno prihvaćen model Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, prema kojem bi se taj projekt financirao putem prodaje 25 posto minus jedna dionica HEP-a.

Iako je Vlada zbog toga osnovala posebno povjerenstvo koje bi moralo odlučiti o modelu financiranja otkupa Ine, naravno, ako se prethodno postigne dobra cijena u pregovorima s MOL-om, sve je upućivalo na to da je ustvari jedini model za kupnju Ine onaj o prodaji četvrtine HEP-a. No, Goran Marić, ministar državne imovine, nedavno je rekao kako bi se prije odluke o prodaji HEP-a ipak najprije trebala napraviti procjena vrijednosti Ine i stanja u toj kompaniji.

Čiju potporu ima premijer

- To je prvi korak i sigurno ne bi bilo dobro raditi drugi prije nego što se dobro odradi prvi - ustvrdio Marić, što je davalo do znanja kako se u privatizaciju HEP-a može ići jedino u sklopu “duplog pasa” s Inom.

Cijeli projekt IPO-a HEP-a dobrim je dijelom već bila pripremila Milanovićeva Vlada pa ga je sada trebalo “osvježiti”, ali još nije jasno ima li Plenković potporu Gorana Marića i drugih visokih dužnosnika HDZ-a koji nisu za prodaju HEP-a, ako se zauzvrat neće dobiti kontrola nad drugim javnim poduzećem, odnosno Inom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:01