SURADNJA

SSSH i HUP potpisali sporazum o bipartitnom dijalogu: ‘Značajan korak naprijed...‘

Sporazum bi trebao pomoći razvoju poduzetništva i poticati okolinu za stvaranje dobro plaćenih i konkurentnih radnih mjesta
Mladen Novosel, Mihael Furjan
 Zeljko Puhovski/Cropix

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) potpisali su u četvrtak sporazum o unapređenju višesektorske i sektorske suradnje sa ciljem poboljšanja bipartitnog socijalnog dijaloga na dobrobit radnika i poduzetnika.

Sporazum bi trebao pomoći razvoju poduzetništva i poticati okolinu za stvaranje dobro plaćenih i konkurentnih radnih mjesta, koja su jamac održivosti socijalno osjetljivog društva, zdravstvenog, obrazovnog i mirovinskog sustava.

Te ciljeve žele postići djelujući, kad god je to moguće, zajednički prema Vladi te kako bi utjecali na stvaranje što boljih uvjeta za investicije i privatno poduzetništvo.

Sporazum obvezuje obje strane da podržavaju slobodno sindikalno i poslodavačko organiziranje, a suradnja će se razvijati redovitom razmjenom informacija, provođenjem konzultacija o ekonomskoj i socijalnoj situaciji te javnim politikama u Hrvatskoj i EU.

Također će zajedno raditi na provedbi nacionalnih strateških dokumenata i akcijskih planova u kojima su navedeni kao nositelji određenih aktivnosti.

Sektorski kolektivni ugovori jamci su stabilne i otporne ekonomije

Predsjednik SSSH Mladen Novosel ocijenio je sporazum kao važan preduvjet za zadovoljnije, produktivnije i zaštićenije radnike i izrazio zadovoljstvo što su se izdigli iznad dosadašnjih razlika i pokazali da je kolektivno pregovaranje interes radnika i poslodavaca.

"Sektorski kolektivni ugovori jamci su stabilne i otporne ekonomije i važno sredstvo smanjenja društvenih nejednakosti. Stotine tisuća radnika u Hrvatskoj sektorskim bi kolektivnim ugovorima profitiralo, a ovo je važan korak ka takvom ishodu", istaknuo je Novosel.

Poručio je kako žele da iduće godine u Hrvatskoj ne budu samo dva sektorska potpisa na kolektivni ugovor, nego da ih bude daleko više, što mogu postići kroz šest - sedam mjeseci.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan poručio je kako u HUP-u vjeruju da su zadovoljni i motivirani zaposlenici ključ dugoročnog razvoja i uspjeha svake kompanije, naglasivši da kontinuirano rade na unapređenju uvjeta rada u Hrvatskoj.

"Važno nam je imati dobro uređene radne odnose i moderno radno zakonodavstvo koje će odgovoriti različitim potrebama i suvremenim okolnostima. Suradnju sa SSSH vidimo kao značajan korak u tom smjeru i vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima, otvorenom komunikacijom i novim aktivnostima odgovoriti na sve veće izazove koji se javljaju u području radnoga prava", kazao je Furjan.

Dodao je kako im je važno ojačati sustav kolektivnog pregovaranja te ga urediti u skladu s visokim europskim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:03