PETRINJSKI JUNACI

Srednja škola u Petrinji je oštećena, pa online nastava ide iz ustupljene kuće

Ravnatelj Milan Orlić ispred kuće koja sada, u dogovoru s vlasnicom, služi kao upravna zgrada škole iz koje se vodi online nastava
Ravnatelj Milan Orlić ispred kuće koja sada, u dogovoru s vlasnicom, služi kao upravna zgrada škole iz koje se vodi online nastava
 Bruno Konjević/Cropix

Iako su prvi mogli dobiti dozvolu za odgodu početka nastave, u Srednjoj školi Petrinja odlučili su zbog dobrobiti učenika novo polugodište početi s nastavom. U nju su se jučer putem tableta uključili gotovo svi od ukupno 294 učenika iz 22 razreda. Veza je malo "štekala", potvrđuju profesori, ali prošlo je uspješno.

- Imala sam četiri sata nastave online i svi učenici su bili prisutni. Spojili su se iz Petrinje, raznih drugih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva, poput učenika iz Austrije. Nisam ih pitala imaju li grijanje, jesu li u kamp-kućicama i imaju li knjige, nego kako se osjećaju.

Dala sam im zadatak da napišu kako se vide u budućnosti. I ostala sam zatečena. Toliko su pozitivno usmjereni na ono što ih čeka da ih nisam ni morala tješiti - rekla nam je Dragana Jurčević-Vukšić, profesorica geografije, koja zbog oštećenja kuće u Petrinji online nastavu vodi iz Zagreba.

Gavrilović daje zgradu

Dodaje da su učenici Srednje škole Petrinja, čija je zgrada uništena, odmah nakon potresa volontirali na terenu. - Govorimo o djeci koja nemaju možda ni 16 godina, ali su zasukali rukave i po selima raznosili hranu. Sami su pretrpjeli strah i štetu, a našli su snage pomoći drugima. Duh naših učenika je pozitivan, oni mogu prijeći preko toga što se dogodilo njima da bi pomogli drugima. Divno je imati takvu djecu - kaže profesorica.

Uprava škole smještena je u Ulici Otona Kučere 8 kraj Radićeva trga u Petrinji, u obiteljskoj kući sa zelenom naljepnicom od 200-tinjak kvadrata, koju je vlasnica ustupila školi na korištenje bez naknade. Tu je smještena školska administracija, ravnatelj, tajnica, knjižničarka, domari, čistačice, arhiva.

Plan ravnatelja škole Milana Orlića je otvoriti novu školu u darovanoj im Gavrilovićevoj zgradi od oko 2500 kvarata, koju treba urediti. Ne bi li prikupili sredstva, pokrenuli su kampanju (i video na tri jezika), a plan je u njoj početi s radom već 15. svibnja. Petrinjski ravnatelj, uz podršku svog kolektiva, vjeruje da ne treba čekati da dođu na red kod institucija.

- Mnogi su skeptični, kažu da fantaziram. Ja nisam skeptičan i ne fantaziram. Plačem od sreće svako jutro kad pogledam račun. Gore nam telefoni i ovo sada je nezaustavljivo. Budemo li kasnili s obnovom zgrade, preuzet ću odgovornost. Napravit ćemo sve da zadržimo učenike. Zato ne radimo sto na sat, nego tisuću na sat. Bili smo prije potresa tehnološki top, a bit ćemo mi to opet - kaže Orlić kojega posebno ganu donacije sugrađana, poput onoga iz Glinske Poljane koji je ostao bez kuće, no donirao je za novu školu sto kuna.

Spašeno 6000 knjiga

Knjižničarka Kristina Andlar, profesorica sociologije i filozofije, zadovoljna je jer je iz uništene škole spašen fond više od 6000 knjiga.

- Razbijeni smo, slomljeni, ali dobro je dok smo svi tu. Tu nam je bolje nego doma - kaže, dok spremačica Vesna za ravnateljem dovikuje: "Mi smo neuništivi, ne može nas nitko". Dan prije novoga polugodišta otišla je s kacigom na glavi do stare škole.

- Išla sam vidjeti svoje staro radno mjesto - kaže, a Orlić je tješi: - Nema brige, bit će ono opet…

U privremenoj školi pojavljuje se učenik 2. razreda Kristijan Jurić. Predaje svoj tablet razbijen u potresu i čeka novi. - Srušio nam se krov, dimnjak, popucala je kuća u Ulici Gromova. Ali poželio sam se škole i bilo mi je lijepo danas - kaže. U uredu škole je dinamično, domari Josip i Milan unose pristigli namještaj, većina od toga su donacije. Školskim domarima, kaže ravnatelj, treba nagrada za životno djelo. Odmah nakon potresa verali su se po krovovima, rušili dimnjake.

Iz petrinjske srednje škole ispisala su se samo tri učenika, a samo dvoje nastavnika uzelo je dopust. Školi nedostaje 40-ak računala. - Nitko ne cvili. Smiješimo se i radimo - poručuje školska uprava iz privatne kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:21