OGROMNI DUGOVI

Šef Uprave Medike o krizi u veledrogerijama: ‘Blokirale su nas i banke i proizvođači lijekova‘

Herceg je rekao da taj dug postoji već 30 godina, ali i kako se u Hrvatskoj ne dešava ništa drugačije nego što se dešava u zemljama EU
Jasminko Herceg
 Davor Pongracic/Cropix

U programu HTV-a gostovao je Jasminko Herceg, predsjednik Uprave tvrtke Medika i predstavnik Udruge veledrogerija pri HUP-u, te kazao kako su veledrogerije 30. rujna blokirane od strane banaka što se tiče podizanja novih kredita i blokirani su od strane proizvođača za isporuku nekih lijekova.

- Nismo birali trenutak, on se jednostavno dogodio, rekao je i dodao kako su veledrogerije pokazale kako su već dugi niz godina odgovoran partner. Nema ni jedne tvrtke koja kreditira državu kao što je to Medika, naglasio je Herceg i istaknuo kako Medika potražuje od bolnica milijardu i četiristo milijuna kuna i četiristo milijuna kuna od ljekarni. To je milijardu i osamsto milijuna kuna, što je pola našeg godišnjeg prometa.

Herceg je rekao kako taj dug postoji već 30 godina, ali i kako se u Hrvatskoj ne dešava ništa drugačije nego što se dešava u zemljama EU.

- Hrvatski građani se liječe najkvalitetnijom farmakoterapijom kakvom se liječe i stanovnici EU. Hrvati za to plaćaju 1.300 eura, a građani EU to plaćaju 3.000 eura. Razlika je dug koji potražuju dobavljači lijekova, rekao je Herceg i dodao kako dobavljači lijekova ne kreiraju cijene lijekova ni njihovu potrošnju, ali ni koji će lijek doći na listu HZZO-a.

- U Hrvatskoj se određuju cijene lijekova na temelju 3 referentne zemlje, a to su Francuska, Španjolska i Slovenija.Što se tiče cijena lijeka, one ne mogu biti niže što se tiče dobavljača, rekao je i dodao kako pregovore s proizvođačima lijekova vodi HZZO, Naglasio je Herceg.

Kazao je kako je ministarstvo na zadnjem sastanku dobavljačima ponudilo 200 milijuna kuna što je iznos koji dobavljače ne zadovoljava.

- Medika se do sada zadužila kod banaka 550 milijuna kuna i sav taj novac smo proslijedili proizvođačima lijekova da ne bi bili blokirani. Banka nas je na 550 milijuna kuna blokirala i mi smo prestali plaćati proizvođače, a oni su prestali isporučivati robu, rekao je i naglasio kako 4 dobavljača lijekova u Hrvatskoj od države imaju veća potraživanja od bilo koje druge tvrtke u zemlji.

U proteklih 90 dana, ljekarnama je uskraćeno 700 milijuna kuna, rekao je i dodao kako će ljekarnama, ako im se ne isplati neki iznos, doći u pitanje njihov opstanak, isplata plaća, podmirenje fiksnih troškova.

- Ljekarne neće plaćati dobavljače, a ovi proizvođače i našli smo se opet u „začaranom” krugu, rekao je i dodao kako su dobavljači rekli državi da žele biti partner, da su spremni kao industrija nositi dug od 3 milijarde kuna te da im se isplati milijarda kuna odmah za bolnice, a 700 milijuna kuna za ljekarne, naglasio je Herceg za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 06:25