SKUPI ROAMING

Šaljete slike s mobitela izvan EU? Oprez, megabajt prometa koštat će vas kao suho zlato

Roaming unutar EU je ukinut, no teleoperateri zato nadoknađuju na drugim tržištima gdje nema regulacije pa cijene mogu biti visoke
 Tom Dubravec/Cropix

Tko uzme mobitel u ruke kako bi se prijateljima pohvalio da je pronašao najbolje ćevape u Sarajevu, telefonski poziv platit će puno više od samog jela i svih dodataka koje uz njega poželi. Pratitelje na društvenim mrežama morat će uskratiti za live prijenos vožnje Bosporom u najstarijoj europskoj prijestolnici Istanbulu jer svaki megabajt zlata vrijedi. Kafići i dućani s Wi-Fi mrežom jedini su spas jer jednom kad izađemo iz Europske unije uobičajena tarifa prestaje vrijediti.

Svaka zemlja, naime, sama odlučuje o naknadama koje će telekom operateri plaćati za korištenje usluga svojih korisnika u roamingu. Iznosom koji nam operateri uvrste u sljedeći mjesečni račun koriste se kako bi platili troškove upravo operateru u nekoj stranoj zemlji.

Neregulirano područje

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objašnjava da do visokih cijena poziva dolazi zbog toga što izvan EU nisu regulirane ni maloprodajne ni veleprodajne cijene usluga koje operateri jedni drugima naplaćuju.

- To znači da operateri jedni drugima nude komercijalne uvjete, prema kojima se potom određuju maloprodajne cijene - dodaju. Isto je i s cijenama prijenosa podataka. Budući da se ne radi o reguliranom području, teško je procijeniti objektivne troškove.

- Operateri nisu dužni obavještavati regulatora o svojim troškovima niti postoje troškovni modeli iz kojih se troškovi mogu vidjeti i izračunati - kaže HAKOM. Za neregulirane cijene, kao u ovom slučaju, jednostavno ne postoji ograničenje koliko mogu naplatiti minutu poziva ili MB prijenosa podataka. Blizina pojedine zemlje ne čini razliku jer se sve ponovno vrti oko konkretnog dogovora operatera dviju zemalja. Zbog toga ćemo skupo platiti pozive i iz Srbije, i s Maldiva ili pak iz Argentine.

Nekoliko je skupina zemalja prema kojima se slažu cijene poziva i prijenosa podataka. Pozive iz najskupljih zemalja ćemo platiti čak 25 kuna po minuti poziva, dok je cijena dolaznog poziva 12 kuna po minuti. S druge strane, među zemaljama koje nisu dio EU pozivi su najjeftiniji iz BiH - prosječno devet kuna po minuti za pozive prema EU i 15 kuna prema ostalim europskim zemljama. Dolazni pozivi su pet kuna po minuti.

Operateri svoje korisnike o konkretnim cijena obavještavaju SMS porukom prilikom svakog ulaska u stranu zemlju, a najbolje je prije putovanja pronaći tarifu koja omogućuje pozive i korištenje interneta u inozemstvu jer će tako troškovi biti manji.

Savjeti operatera

Mobilni operater A1 primijetio je konstantan rast prometa korisnika u roamingu, ali unatoč tome svoje cijene usluga u zemljama izvan EU nisu povećavali. Napominju da je komunikacija u roamingu i dalje povoljnija uz korištenje A1 usluga nego uz korištenje lokalnih stranih operatera.

U Hrvatskom Telekomu kažu da rade na tome da "s partnerskim mrežama u inozemstvu dogovore što povoljnije korištenje usluga". Korisnicima savjetuju da provjere cijene roaminga te da imaju u vidu opciju ručnog odabira mreže. Naglašavaju da svojim korisnicima nude i posebne opcije za boravak u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:22