VAL OPTIMIZMA

‘Rezervacije su zasad bolje nego lani, imamo velika očekivanja od turističke sezone‘

Iz Turističke zajednice Kvarnera ističu kako je u svibnju ostvareno 92 posto noćenja u usporedbi sa svibnjem 2019.

Opatija (ilustrativna fotografija)

 Matija Djanjesic/CROPIX

Rezervacije su zasad bolje nego lani i velika su očekivanja od turističke sezone u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj je od siječnja do kraja svibnja ostvareno više od 1,5 milijuna noćenja, što je 96 posto noćenja iz pet mjeseci rekordne 2019. godine, a 152 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov naglasila je na konferenciji za novinare da je booking zasad "jači" nego lani, iako još nije dosegnuo rekordnu 2019. godinu te da je velika potražnja za smještajem visoke kategorije, s pet zvjezdica.

U prvih pet mjeseci u smještaju s pet zvjezdica ostvareno je 25 posto više noćenja u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, a u svibnju 21 posto više noćenja.

"Svi pokazatelji uspješnosti približili su se rezultatima iz rekordne 2019. godine, a naše opredjeljenje u smjeru kvalitete i produljenja sezone pokazalo se ispravnim", rekla je Irena Peršić Živadinov.

Istaknula je da je ukidanje epidemioloških mjera i ograničenja putovanja pridonijelo ubrzanom povratku broja noćenja na razine prije pandemije, ali i da je potreban oprez, jer će, uz izazovnu geopolitičku i sigurnosnu situaciju u Europi, na putovanja ove godine utjecati i val poskupljenja goriva te životnih troškova.

Kvarner je, kao brzo i lako dostupna autodestinacija i tu u prednosti, naglasila je.

Po podacima Turističke zajednice Kvarnera, u prvih pet mjeseci najviše noćenja ostvareno je na otoku Krku i na opatijskoj rivijeri, a najviše je bilo domaćih te gostiju iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Gosti su najviše boravili u hotelima, zatim obiteljskom smještaju i kampovima.

Iz TZ Kvarnera ističu i kako je u svibnju ostvareno 92 posto noćenja u usporedbi sa svibnjem 2019. godine, a broj noćenja u zadnja dva tjedna svibnja bolji je nego 2019.

U usporedbi sa svibnjem 2021. ostvareno je 143 posto više noćenja, a najposjećeniji su Opatija, grad Krk, Mali Lošinj i Crikvenica, dok su riječko područje i otok Krk na razini svibnja 2019. godine.

U svibnju su najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, a najtraženiji smještaj bila su domaćinstva i kampovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:00