NEPOVOLJNI UGOVORI

Revolucija u Međimurju: ‘Dosta je više! Ne želimo više plaćati plin po trostruko većoj cijeni‘

Iz Međimurje plina, pak, za Jutarnji kažu da su se oni ‘našli u pat poziciji‘

Ilustracija

 Davor Pongracic/Cropix

Visoki računi za plin i povlaštena cijena HEP-a s jedne strane, a tržišna cijena lokalnog dobavljača s druge, uzrok je prave revolucije u Međimurju. Konkretno, Međimurci ne žele Međimurje plinu za grijanje vrtića i škola plaćati plin po trostruko većoj cijeni od one po kojoj tim, neprofitabilnim ustanovama, plin može isporučiti HEP. Budući da je Međimurje plin jedini od 11 distributera potpisao da ne želi od HEP plina kupovati plin po povlaštenoj cijeni i distribuirati ga korisnicima koji na jeftiniji plin imaju pravo, deset međimurskih općina i dva grada, Prelog i Mursko Središće, žele raskinuti za njih nepovoljne ugovore, na što Međimurje plin ne pristaje.

Prema povlaštenoj cijeni, plin bi HEP-u za sljedeća tri mjeseca plaćali 41 euro za MgH, dok ga od Međimurje plina kupuju za 120 eura. Budući da se radi o poduzeću u vlasništvu svih međimurskih JLS-a, tako i ovih 12 nezadovoljnih, od tvrtke su zahtijevali i sazivanje hitne sjednice Skupštine društva, što je također odbijeno.

- Namjera je raspraviti trenutačno stanje u poduzeću i tražiti promjenu društvenog ugovora jer mi, iako suvlasnici, uopće nemamo uvid u stanje kompanije niti prodati svoj udjel u njoj - rekao je za Jutarnji Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Ogromni iznosi

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak dodaje kako unatoč tome što "imaju svoje predstavnike u NO Međimurje plina, oni im uopće ne prenose željenje informacije".

Matematika o kojoj govore je jasna. Samo je, primjerice, Dječji vrtić "Fiolica" za studeni prošle godine plin platio 6.233,11 kuna dok je za isti mjesec ove godine taj račun iznosio čak 23.096,36 kuna.

- Taoci smo Međimurje plina i plaćamo im ove ogromne iznose, a Uprava ne želi ni razgovarati s vlasnicima i osnivačem - kaže Kolarek.

Na stranu nezadovoljnih općina i gradova stala je i međimurska europarlamentarka Sunčana Glavak, koja kaže da osobno zna kako "račun za plin za jednu međimursku srednju školu iznosi 88 tisuća kuna.

- O vlasničkim odnosima neću govoriti jer to je u domeni vlasnika, ali zaista je neobično da vi kao vlasnik ne možete dobiti uvid u poslovanje i da ne možete utjecati na poslovne odluke što nigdje u poslovnom, normalnom svijetu ne postoji. Željela bih podsjetiti na ono što se dogodilo još u rujnu. 21 milijardu kuna bio je vrijedan paket koji je donijela Vlada Republike Hrvatske, što je gotovo 6,5 posto BDP-a Republike Hrvatske. S razine Europske unije išle su različite mjere prema državama članicama i svi su na neki način omogućili da građani ipak ne osjete puno poskupljenje koje nije uzrokovano krivnjom zemalja država članica. Rast cijena električne energije u Hrvatskoj od 1. travnja ove godine je 0 posto. Da nije bilo vladinih mjera to bi bilo 700 posto. Što se tiče plina, porast je 0 posto. Da nije bilo vladinih mjera porast bi bio između 500 i 600 posto. Moramo uzeti u obzir činjenicu da građani u Republici Hrvatskoj zahvaljujući mjerama Vlade nisu toliko osjetili poskupljenje što se tiče energenata - kaže Glavak.

- Što se tiče nepoštivanja uredbe Međimurje plina, oni jedini od distributera u Republici Hrvatskoj ne poštuje Uredbu Vlade Republike Hrvatske. Meni nije jasno što radi Grad Čakovec i zašto dozvoljava da se kažnjavaju institucije pa i škole kojima je osnivač i što se događa na razini Županije. Mi ovdje ne istupamo s političkim bojama, nego postavljamo pitanje koje postavljaju nama naši kolege, kao i kolege iz drugih županija koje su u ovoj zamci s Međimurje plinom i jednostavno iz nje ne mogu izaći. Oni koji su pokušali raskinuti ugovor dobili su odgovor da moraju platiti penale u iznosu od 300 tisuća kuna. Pitali smo i resorno ministarstvo, o tome je govorio i ministar, bilo je to pitanje upućeno i tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru tako da nije jasno što zapravo Međimurje plin želi. Ako oni nisu u stanju donositi ispravne poslovne odluke, onda neka prepuste to nekome tko je u stanju. Kućanstva i poduzetnici imaju povlaštenu cijenu zahvaljujući mjerama Vlade Republike Hrvatske, a zahvaljujući neodgovornom poslovanju i upravljanju Međimurje plina, koji ignorira svoje vlasnike, jedinice lokalne samouprave, udruge, institucije, na taj način svi građani Međimurske županije, jednostavno su građani drugog reda. Ne donose se sve mjere na razini Europske unije zato da bi netko u Međimurje plinu bio pametniji od svih - rekla je na konferencije za medije u ponedjeljak prije podne Sunčana Glavak.

Pat pozicija

Iz Međimurje plina, pak, za Jutarnji kažu da su se oni "našli u pat poziciji".

- Napravljen je negativni pritisak na nas da smo "bezosjećajni". No Međimurje plin je uvijek bilo društveno odgovorno poduzeće. No, mi imamo postojeće ugovore potpisane u trenutku kad je cijena bila 150 eura. Kad bi mi imali dvadesetak škola, vrtića i takvih subjekata, bilo bi u redu, ali mi imamo 1700 obračunskih mjernih mjesta u cijeloj Hrvatskoj. Mi nismo mali, čak smo veliki i ovakav bi nam potez donio gubitak od 150 milijuna kuna. Ja kao odgovorna osoba ne smijem po zakonu naštetiti kompaniji. Mi smo plin zakupili u ljeto, kad se raspravljalo hoće li ga uopće biti i ne možemo ga prodavati po tako niskoj cijeni. Jednostavno nemamo druge mogućnosti nego odbiti raskid ugovora. Cijenimo način rješavanja problema na način kako ga rješava Vlada, ali mi smo sad tu kolateralna žrtva - rekao je za Jutarnji direktor Međimurje plina Nenad Hranilović.

Ponavlja da ne može "sporazumno raskinuti ugovore i na taj način oštetiti firmu na čijem je čelu jer je to "kazneno djelo". Sugerira HEP-u da situaciju riješi na način da otkupi njihov, skupo plaćeni plin.

Što se tiče toga da su svi ostali tržišni opskrbljivači pristali na sporazumne raskide ugovora o dobavi plina, Hranilović kaže da su svi oni znatno manji od Međimurje plina.

Plin od Međimuraca kupuje i Grad Bjelovar pa se i gradonačelnik Dario Hrebak požalio da dvije bjelovarske škole plin plaćaju po čak 250 eura za MgH.

- Iz Međimurje plina su mi rekli da će, daju li nam jeftino plin koji su oni skupo platili, bankrotirati - kaže

Grad Čakovec koji ima najveći udio, 20 posto, u Međimurje plinu, nije na listi onih koji su tražili sporazumni raskid ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:47