UDARAC ZA BOLNICE

Rebro i KB Dubrava dobili četiri puta veće račune za plin: ‘To neće moći sami podmiriti‘

U KB-u Dubrava šokirani su novim računima zbog toga jer će ubuduće deset posto svojeg limita za liječenje i plaće trošiti na grijanje

KB Dubrava

 Goran Mehkek/CROPIX

Cijena plina od prosinca prošle godine, što je bilo vidljivo na nedavno pristiglim računima, veća je četiri i pol puta po kilovatu nego što je bila prije godinu dana, odnosno u prosincu 2020. Uz tvrtke i male poduzetnike, i dio bolnica koje se griju na plin šokiran je novim računima jer bi neke, poput KB-a Dubrava, ubuduće deset posto svog limita za liječenje, plaće, prehranu pacijenata i druge troškove morale trošiti za plin. Naime, u toj je bolnici cijeli sustav oslonjen na plin, pa alternative nema.

- Naši su računi za potrošeni plin donedavno iznosili oko 800.000 kuna mjesečno, a za prosinac smo dobili 3,8 milijuna kuna, što je više od mjesečnih isplata za prekovremene sate djelatnika koji su zbog covida povećani. Toliko ne možemo nadoknaditi iz postojećeg bolničkog limita - kaže ravnatelj KB-a Dubrava, prof. dr. Ivica Lukšić.

Neki su na toplani

I u najvećoj hrvatskoj bolnici, KBC-u Zagreb, šokirani su računom za plin, koji je za prosinac iznosio 80 posto računa za cijelu 2020. godinu.

- Mi smo u 2020. potrošili 1,8 milijuna kuna za plin, a račun za prosinac 2021. iznosio je 1,4 milijuna kuna, i to bez zgrada koje se nalaze na Rebru. Naime, ti se troškovi odnose na Petrovu, Božidarevićevu i Kliniku za plućne bolesti na Jordanovcu. Posljedica je to povećanja cijene plina po kilovatsatu s 0,16 kuna u prosincu 2020. na sadašnje 0,72 kune, što je četiri i pol puta više - objašnjava dr. Milivoj Novak, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb.

- Koliko su nam se povećali računi za plin u zadnjih godinu dana, pokazuju brojke. Naime, u prosincu 2020. platili smo 178.755 kuna, a u prosincu prošle godine 740.466 kuna. Drugim riječima, četiri puta više, što se mora platiti iz postojećeg limita bolnice - kaže prof. dr. Mario Starešinić, ravnatelj KB-a Merkur.

Zasad su poskupljenja pošteđene samo one bolnice koje se griju na toplane ili naftu, ali je pitanje do kad će i to biti moguće. Primjerice, KBC Sestre milosrdnice i njezina ustanova Institut za tumore griju se na toplanu, a Klinika za traumatologiju u Draškovićevoj na naftu.

Novi gubici

- Plin trošimo samo za kuhanje i dosad su nam računi bili oko 10.000 kuna. To znači da će oni vjerojatno porasti na barem 25.000 do 30.000 kuna - kaže prof. dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

- Pacijenti se moraju grijati bez obzira na to koliki su računi za plin. Naime, sigurno je da ni u jednom bolničkom limitu nisu predviđena ovako velika poskupljenja energenata kao s plinom ovih dana, tako da će gubici bolnica koje za grijanje troše taj energent sigurno snažno porasti, a zasad se ne vidi kako će se riješiti ovaj problem - kaže direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), dr. Dražen Jurković.

Dodaje da tako velike troškove bolnice neće moći same podmiriti niti će se u kratkom roku moći pronaći jeftinija alternativa. Sve to upućuje na zaključak da će se veliki bolnički računi za energiju na kraju sliti u nove gubitke, što znači u državni proračun zbog toga što je uglavnom riječ o bolnicama čiji je vlasnik država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:46