TEŠKI UVJETI RADA

Ravnatelji Zavoda za hitnu medicinu zahtijevaju uvođenje beneficiranog radnog staža

Nisu svi isti sa 60 godina, netko nema nikakvih problema, dok su kod nekih motorički uvjeti malo lošiji, kaže Krešimir Božić

Ilustrativna fotografija

 Ante Cizmic/CROPIX

Otežani psihofizički uvjeti u kojima djelatnici hitne medicinske službe rade itekako opravdavaju uvođenje beneficiranog radnog staža, poručili su u utorak ravnatelji varaždinskog, krapinsko-zagorskog i međimurskog Zavoda za hitnu medicinu.

Kako je Hini rekao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić, djelatnici srodnih službi, poput policije i vatrogasaca, imaju beneficirani radni staž, a s obzirom da djelatnici hitne medicine često riskiraju svoj život kako bi spasili tuđi, mišljenja je kako bi im trebalo vratiti beneficirani radni staž.

- Nisu svi isti sa 60 godina, netko nema nikakvih problema, dok su kod nekih motorički uvjeti malo lošiji. Bilo bi dobro da u zakonu postoji ta mogućnost beneficiranog radnog staža i da onda svatko, kad stekne uvjete, sam odluči želi li u mirovinu, promijeniti profesiju ili ostaje li i dalje raditi ako to medicina rada odobrava - rekao je Božić.

Podršku zahtjevima djelatnika hitne medicinske službe dao je i ravnatelj Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec.

- Neka se postupak napravi i ako to Ministarstvo odobri, mi ćemo to bez problema prihvatiti. Nitko nije protiv zahtjeva, sasvim suprotno. Podržavamo naše djelatnike u zahtjevu za beneficirani radni staž - izjavio je Smoljanec.

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije također podržava zahtjeve svojih kolega, naglasila je ravnateljica Vladimira Križaj-Grabant pojasnivši kako djelatnici hitne medicine rade u zaista otežanim psihofizičkim uvjetima zbog čega zaslužuju biti izjednačeni s ostalim hitnim službama koje rade u istim uvjetima.

- Bilo bi dobro da se uvede beneficirani radni staž pa da i naši radnici dobiju uvjete za odlazak u mirovinu kakve imaju druge žurne službe - zaključila je Križaj-Grabant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:42