HRVATSKI SABOR

Rasprava o Mostovu prijedlogu ukidanja članarine u HGK: ‘Poduzetnicima treba olakšati poslovanje‘

Hrvatska gospodarska komora ima najviše zaposlenika i najnižu efikasnost u Europskoj uniji, upozorio je Zvonimir Troskot
Zvonimir Troskot
 Damir Krajac/CROPIX

Hrvatski sabor raspravio je u četvrtak prijedlog izmjena zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kojima se predlaže ukidanje obavezne članarine te na taj način olakša poslovanje poduzetnicima i oslobodi ih se plaćanja tog parafiskalnog nameta.

U ime predlagatelja Kluba Mosta Zvonimir Troskot rekao je kako se Zakonom o HGK između ostaloga uređuje i obveza plaćanja članarine, u skladu s odlukama skupštine Komore.

Predloženim izmjenama predlaže se da članarina u HGK više ne bude obvezna, već samo dobrovoljna.

- Cilj predmetne izmjene je da se poduzetnicima olakša poslovanje na način da više ne plaćaju članarinu HGK kao jedan od niza parafiskalnih nameta - istaknuo je Troskot.

Upozorio je da HGK ima najviše zaposlenika i najnižu efikasnost u EU i jedina je komora, uz austrijsku i njemačku, koja ima obaveznu članarinu. Poručio je kako je za ukidanje obvezne članarine HGK, no ne i za ukidanje članstva.

Potporu zakonskom prijedlogu je najavio Silvano Hrelja (HSU/ HSS) pojasnivši da su za konkurenciju na tržištu, a ne da netko ima zajamčene prihode bez obzira na učinkovitost.

Domagoj Ivan Milošević (Klub HDZ-a) rekao je da ne treba rušiti, nego reformirati tu instituciju, koja ima lošu pecepciju kod poduzetnika, ali i tradiciju od 168 godina. HGK treba biti moderna platforma u okviru koje će surađivati država i poduzetnici te pomagati im u izvozu, izjavio je.

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) ustvrdio je da HGK opterećuje poduzetnike i ne pridonosi njihovom boljem poslovanju, već moraju plaćati članarinu za one koji su sami sebi svrha.

- To treba ukinuti ili naći drugi način financiranja, a da to s nisu poduzetnici - rekao je.

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i Glasa) smatra kako bi HGK trebala biti na tržištu i onda bi njezine usluge plaćali oni koji bi u tome vidjeli interes. Nitko ne ukida HGK, nego je želimo učiniti boljom, agilnijom i konkurentnijom, poručila je Mrak Taritaš.

Njezina kolegica iz Kluba Dalija Orešković najavila je potporu zakonskom prijedlogu, ustvrdivši kako je HGK postala režimska institucija koja služi za HDZ-ovo političko kadroviranje i uhljebljivanje isluženih kadrova.

Vesna Vučemilović (Domovinski pokret) najavila je potporu zakonskom prijedlogu i ukidanju parafiskalnih nameta koji su velik problem hrvatskim poduzetnicima.

- Namet HGK je sporan, jer se kao obvezatan percipira kao naslijeđe bivšeg sustava i u neovisnoj se Hrvatskoj zadržao do današnjeg dana - ustvrdila je.

Romana Nikolić (Klub SDP-a) izjavila je kako je HGK svojim netransparentnim i neučinkovitim djelovanjem postala sama sebi cilj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:28