ALARMANTNI SLUČAJEVI

Raspad sustava socijalne skrbi: Zlostavljanu djecu iz nasilne obitelji nemaju gdje smjestiti!

Koprivnica nema gdje s djecom, Slavonski Brod nema stručnjaka, Ivanić ne može isplatiti pomoć...
 Cropix/

Posljednji dan lanjske godine sud je naredio nekadašnjem centru za socijalnu skrb u Koprivnici - koji je, prema novoj organizaciji sustava, od Nove godine ukinut te je postao podružnica Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb - naredio hitno izmještanje dvoje djece od dvije i tri godine iz nasilne obitelji, i naložio smještaj u dječjem domu, no kako su sve ustanove za djecu u državi prepune, ta su djeca i dalje u biološkoj obitelji jer ih bivši centar nema gdje smjestiti!

O tome su stručni radnici 18. siječnja obavijestili Hrvatski zavod za socijalnu skrb i resorno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, ali do 8. veljače - kad su, ne znajući više što da čine, na niz adresa uputili apel - od nadležnih nisu dobili odgovor. Koprivnička podružnica upozorava da ima još 40-tak djece za koju će sud u bliskoj budućnosti vrlo vjerojatno odlučiti o izdvajanju iz bioloških obitelji te pita: gdje s tom djecom?

Upozorenja stručnjaka

U Ivanić-Gradu će, zahvaljujući novoj organizaciji u kojoj svaku isplatu mora odobriti središnjica u Zagrebu, gospođi kojoj je 6. siječnja izgorjela kuća jednokratna pomoć biti isplaćena tek 23. veljače. Stručni radnici nekadašnjeg centra skupili su među sobom novac za osnovne higijenske potrepštine i donje rublje nesretnoj ženi. Do kada će tako raditi, pitaju u vrlo detaljnom dopisu, koji su ovih dana uputili na desetak adresa nadležnih i stručnih institucija.

U Slavonskom Brodu dežurni djelatnik nekadašnjeg centra za socijalnu skrb tijekom intervencije usred noći fizički zlostavljano dijete vratio je zlostavljaču, a koji dan kasnije suicidalnog je maloljetnika povjerio osobama od kojih su samo dan ranije stručni djelatnici dijete izdvojili uz asistenciju policije i hitne pomoći. Na dežurstvima su tih noći, tvrde zaposlenici s kojima smo razgovarali, bili raspoređeni djelatnici koji na tim poslovima nemaju nikakva iskustva, a koji su im ipak dodijeljeni unatoč upozorenjima stručnih odjela.

Nezapamćeni kaos koji je, kako se čini, nakon Nove godine zavladao u ionako potkapacitiranoj, potplaćenoj i zapuštenoj socijalnoj skrbi, prelio je čašu strpljenja inače tihim i medijima nesklonim socijalnim radnicima. Hrvatskoj udruzi socijalnih radnika dopisi sa sve ozbiljnijim i opasnijim prigovorima stižu svakodnevno, gotovo redovito bivši centri iz svih dijelova Hrvatske (neuspješno) traže pomoć od Ministarstva i novoosnovanog Zavoda, a stručni djelatnici nekadašnjeg centra Slavonski Brod jučer su resornom ministru Marinu Piletiću uputili otvoreno pismo, kojim traže da se svi stručnjaci Odjela za obitelj, djecu i mlade te podružnice hitno premjeste na neka druga radna mjesta, jer je pitanje trenutka kad će se i na njihovu području - zbog nedostatka iskusnih stručnjaka, prekapacitiranosti postojećih i nevjerojatne neorganizacije posla pod, kako tvrde, nestručnim vodstvom nove ravnateljice - dogoditi slučajevi poput male Nikoll ili Paga.

Reforma u tijeku

- Situacija na terenu je vrlo, vrlo ozbiljna. Svakodnevno dobivamo predstavke iz prakse i s terena, ljudi su se našli u situaciji da je uveden novi, centralizirani sustav, da su ukinuti centri za socijalnu skrb koji su postali podružnice jedinstvenog Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb u Zagrebu, a da ništa nije pripremljeno za promjenu. Iako je Zakon na snazi od veljače prošle godine te se od tada zna da će 1. siječnja 2023. biti uvedena i nova organizacija, još uvijek nema ni pravilnika o sistematizaciji. U rizik su dovedeni i djelatnici i korisnici - kaže Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika. Iz ministarstva su nam pak odgovorili kako je "reforma sustava socijalne skrbi, koja je u tijeku, iznimno je opsežna i kompleksna i nije ju moguće provesti preko noći", te kako svim problemim pristupaju iznimno ozbiljno i nastoje ih žurno razriješiti. - Najvažnije je da u tom procesu korisnici ostvaruju svoja prava bez zastoja i na tome zahvaljujemo svim zaposlenicima Hrvatskog zavoda za socijalni rad, kažu.

Stručni radnici upozoravaju na kaos: "Čekamo li novu tragediju?"

U otvorenom pismu stručni radnici iz Slavonskog Broda tumače kako njihov Odjel za djecu, mlade i obitelj - koji se bavi najzahtjevnijim i najodgovornijim dijelom socijalne skrbi te su mu u opisu posla nadzor nad roditeljskom skrbi, izdvajanje djece iz obitelji, smještanje u udomiteljske obitelji i domove i drugo - od rujna prošle godine nema voditelja, a u njemu radi 14 osoba umjesto 21, koliko bi ih trebalo biti. Pokrivaju teren od 130.000 osoba s jednim jedinim psihologom, imaju tri pravnika (koji se bave svim redovnim poslovima te imaju prosječno po 100 ročišta mjesečno) i sedam socijalnih radnika, od kojih su dvije djelatnice tu tek šest mjeseci!

- Nitko sa šest mjeseci iskustva u socijali ne može raditi poslove koji se od tih kolegica očekuju! Redovito o tome obavještavamo ravnateljicu, ukazujemo na probleme i nudimo rješenja, ali baš ništa se ne poduzima. Neki od nas imaju po 300 obitelji u skrbi. Možete li to zamisliti? Biti odgovoran za 300 rizičnih obitelji? - pita nas jedan od zaposlenika.

Predstavnici struke, kako doznajemo, nisu uključeni u izradu novih dokumenata, a kruži glasina da je nova sistematizacija sustava u kojem sada nedostaje oko trećine stručnih radnika napravljena tako da se sve potrebe papirnato pokriju postojećim brojem djelatnika. Dođe li do toga, tvrde upućeni, tragični slučajevi postat će svakodnevica.

O svemu su redovito obavještavali nadležne, dolazile su i inspekcije, ali bez ikakva učinka. Mediji su im, ističu, doista bili zadnja opcija - gotovo isto pismo koje su jučer poslali medijima uputili su prije tri-četiri tjedna i ministru - bez odgovora, tvrde. Posebno ih je povrijedilo i razljutilo kad su u petak, dok su još razmišljali treba li izaći s otvorenim pismom ili ne, iz Ministarstva dobili uputu kako komunicirati s drugim tijelima: u uputi im se zabranjuje da se obraćaju ili šalju pritužbe bilo kome, uključujući i nadležno Ministarstvo i urede pravobraniteljica, bez odobrenja nadređenih.

- Znači, ravnateljica nam mora odobriti da se potužimo na njezin rad njezinom poslodavcu. Pa kamo ovo ide? - pitaju se zaposlenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:26