BESPLODNA POVIŠICA

Radnicima pošte iznenada povećali plaće, ali onda je uslijedio hladan tuš

Nije poznato za koliko će stimulacije biti manje. Radnici koji su imali pravo na stimulaciju lani su na plaću primali još 150 €

Pošta u Dupcu

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Među radnicima Hrvatske pošte posljednjih dana vlada prilično nezadovoljstvo, nakon što ih je Uprava te tvrtke obavijestila kako "reže" varijabilne naknade, odnosno mjesečne stimulacije, čime bi im se, boje se, mogla značajno smanjiti primanja.

Zasad nije poznato za koliko će stimulacije biti manje, posebno zato što je Uprava tvrtke još donijela i odluku o prolongiranju isplate naknade za prosinac do 10. veljače, umjesto da je isplati tijekom siječnja, pa će radnici HP-a tek sljedeći mjesec znati za koliko im je točno umanjena mjesečna nagrada.

Informaciju o novim izračunima stimulacija nismo uspjeli dobiti niti iz Uprave ove državne kompanije, iz koje su nam potvrdili kako je Hrvatska pošta doista mijenjala kriterije i način izračuna varijabilne nagrade, ali su dodali i kako su prije toga radnicima na operativi tijekom 2022. povećali osnovne plaće za 20 posto.

Nepoznati iznosi

"Povećanjem plaće obuhvaćeno je 85 posto radnika, a na godišnjoj razini trošak plaća povećan je za više od 13 milijuna eura. Hrvatska pošta već je nekoliko puta mijenjala kriterije izračuna i dodjele takozvane varijabilne naknade, a najnovije izmjene odnose se na 2023. godinu.

Napominjemo kako je varijabilna nagrada mogućnost koju koristi poslodavac i ovisi o potrebama poslovanja te način izračuna i iznos varijabilne naknade nije propisan Kolektivnim ugovorom", kazali su i dodali kako je u 2021. na ime ove naknade isplaćeno 8,81 milijun eura, za prosječno 4750 radnika mjesečno, dok je u 2022. godini isplaćeno 8,57 milijuna eura, s prosjekom od 4327 radnika na mjesec.

Prema brojkama koje su dostavili, radnici koji su ostvarivali pravo na stimulaciju lani su na osnovnu plaću prosječno primili još 150 eura mjesečno, no koliko će nagrade biti teške u ovoj godini zasad nije poznato jer se ni sindikat ni Uprava ne usude izlaziti s konkretnim iznosima.

Radni učinak

"Mi od Uprave jesmo dobili neki izračun, ali radije bismo pričekali isplatu koja je najavljena za veljaču umjesto da nešto prejudiciramo. Radnici su nezadovoljni, a od poslodavca, nažalost, nismo dobili konkretnu informaciju zašto se ide u rezanje, kao niti zašto je isplata naknade za prosinac prolongirana za veljaču", kazao nam je zamjenik predsjednika Hrvatskog sindikata pošte Mario Vrček.

Iz Hrvatske pošte u međuvremenu su upozorili da varijabilna naknada nije jedina nagrada koju primaju njihovi radnici te da djelatnici na operativnim poslovima ostvaruju pravo i na uskrsnicu, regres i božićnicu, ali i godišnju nagradu sukladno ocjeni na temelju radnog učinka.

"Za godišnje nagrade je u 2022. isplaćeno 6,38 milijuna eura", kažu. Prema podacima iz financijskih izvješća, tvrtka je u 2021. imala ukupno 9553 radnika, od kojih 75,8 posto ima srednju stručnu spremu ili su kvalificirani radnici, a godišnje se na troškove osoblja, što uključuje plaće, otpremnine, naknade i ostalo, troši malo više od milijarde kuna. U taj iznos uračunate su i bruto plaće članova Uprave, za koje se godišnje izdvaja više od tri milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 04:32