VANJSKI FAKTORI

Puhovski o Plenkovićevoj izjavi koja je prošla ispod radara: ‘Paranoja je tipična bolest političke klase...‘

Takvom tvrdnjom Plenković oporbi daje na značenju, a ona je nesposobna i beznačajna - kaže analitičar Žarko Puhovski

Žarko Puhovski i Andrej Plenković

 Cropix/

Insinuacije premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića da oporba možda surađuje i s nekime iz inozemstva kako bi preko plinske afere destabilizirala, pa čak i srušila hrvatsku Vladu, za Jutarnji list komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski.

- Takve paranoidne konstrukcije nisu neuobičajne, jer paranoja je tipična bolest političke klase. Bez toga se naprosto ne može živjeti u politici, ne može se opstati, ali nekad se prelaze granice i pretjeruje. Plenković je točno rekao da je taj igrokaz koji je oporba inscenirala prilikom javnog saslušanja Dragana Kovačevića bio prilično jadan. Ali to što je igrokaz bio jadan nema veze s nekakvim vanjskim utjecajem, nego s oporbenom redateljskom i glumačkom nesposobnošću. Dakle, Plenković ima pravo kada govori o lošem oporbenom igrokazu, ali priča o vanjskom utjecaju (na oporbene stranke, nap. a.) je loš igrokaz s njegove strane - kaže Puhovski.

Naime, premijer već tjednima udara po oporbenim strankama i sabosrkim zastupnicima zbog toga što oni za veliku aferu s preprodajom Inina plina, kako tvrdi, a priori i "bez da znaju o čemu se radi" optužuju HDZ i Vladu. Nakon jučerašnjeg sastanka vodstva vladajuće stranke, šef Vlade i HDZ-a otišao je korak dalje imputirajući da je oporbena akciju možda potpomognuta i iz inozemstva. Ponovio je stav da je oproba istragu o plinskom biznisu u Ini iskoristila za igrokaz u Saboru s ispitivanjem bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića pred Antikorupcijskim vijećem kako bi se stvorila "nekakva slika i predtekst za rušenje Vlade".

- Tu uopće nema nikakve dileme, to je sve orkestrirana operacija, akcija točno i jasno vidljivih i prepoznatljivih aktera, samo moramo još vidjeti koliko je ona samo unutarnja, a koliko je i vanjska. To je jedino pitanje o kojem još trebamo malo detaljnije povesti računa, ali i to ćemo ispitati ... Prema tome, imamo jednu udruženu operaciju - to nije nikakva teorija urote, samo gledajte što govore i kako govore", poručio je Plenković.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je premijerova jučerašnja poruka - osim što je "paranoidna konstrukcija" - i taktički pogrešna.

- Takvom tvrdnjom Plenković oporbi daje na značenju. A oporba se pokazala nesposobna i beznačajna. Na tom saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem mi doslovno ništa novog nismo čuli. Oni sad hoće osnovati i neko istražno povjerenstvo na kojemu bi ponavljali ono što su mediji već ranije objavili. Oporba stvarno čita novine u carstvu hladovine. Oporba objektivno ne ugrožava Plenkovića, a on se stalno ponaša kao da mu je nož pod vratom - zaključuje Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:50