I TO SE DOGODILO

Prva trgovina koja uklanja robu s polica: ‘Od sutra nema šećera, brašna, ulja... Nemamo izbora‘

Magdalena Kralj povučene namirnice neće vratiti na policu, kaže, dok Vlada ne smisli način kako će im nadoknaditi gubitke od prodaje zaliha

Trgovina Mirkovec

Kupci lokalne trgovine u Mirkovcu u općini Breznica Varaždinske županije sutra neće moći kupiti ulje, mlijeko, šećer, oštro ni glatko brašno. Ti su proizvodi povučeni s polica jer, kaže za Jutarnji vlasnica trgovine Magdalena Kralj, za nju bi to bio čisti gubitak.

- Ulje smo nabavili po cijeni od 19,47 kuna, trebali bi ga prodati po 15,99, mlijeko za 8,31 (7,39), šećer 8,20 (7,99), brašno T 550 6,41 (5,99), T 400 6,41 (6,29). Mi si taj gubitak ne možemo priuštiti - kaže Magdalena Kralj što je za male trgovce, a time i za njihove kupce, prouzročilo zamrzavanje cijena stiglo u Vladinom paketu mjera. Svi su trgovci, kaže, imali robu na zalihama dostatnu za barem mjesec dana redovnog poslovanja. U ruralnim je krajevima početak jeseni vrijeme za berbe i zimnice kad su šećer i ulje najprodavaniji artikli pa su i zalihe bile velike.

- Šećera imamo 500-tinjak kilograma zalihe jer ga za berbe i zimnice nikad dovoljno. Ja sam ga kupila za gotovo kunu skuplje nego je cijena po kojoj ga smijem prodati. Naša maloprodajna cijena mora sadržavati neku maržu, bilo to jedan do pet posto maksimalno, kako je Vlada odlučila, a mi ne samo da nemamo maržu nego gubimo. Prisiljena sam maknuti sve iz prodaje. Konkretnih odgovora tko će snositi troškove našeg gubitka jer mi mali ne možemo to podnijeti. Situaciju razumijemo, nikome nije lako, mi smo isto mali ljudi i mali trgovci i jednostavno ne možemo opstati – govori s gorčinom.

Problem je što su nove cijene donesene doslovno od danas do sutra, bez mogućnosti da se prvo proda roba na zalihi, kupljena po znatno većim cijenama nego što bi one trebale biti ubuduće jer iz Vlade kažu da je s proizvođačima dogovoreno spuštanje njihovih cijena, iako im to po paketu mjera nije obaveza.

- Mi smo robu kupovali po enormno visokim cijenama i sad bi po proizvodu trebali imati po 20 posto gubitka u prosjeku. Isti je problem za sve male, seoske dućane. Naši suseljani ni mi, nismo financijski jaki. Svi se borimo, uništavaju nas krize od korone, rata, umjetne krize...ali Vlada neće riješiti situaciju pokopa li prvo nas trgovce. A s ovime se to radi – zaključuje Magdalena Kralj.

Iako je premijer Plenković rekao da su se „s trgovcima dogovorili“, problem je, ističu stručnjaci, činjenica da su Vlada i resorni ministar Davor Filipović, mjere dogovarali s velikim trgovačkim lancima pritom ne vodeći računa o malim trgovinama čije su ulazne cijene znatno veće. Pitali su to samo Mladen Jakopović, predsjednik Poljoprivredne komore i Luka Burilović iz HGK, ali na njihovu se bojazan Filipović nije osvrtao, što je rezultiralo time da će najveću cijenu krize platiti stanovnici ruralnih krajeva. Na selu nema supermarketa.

Jutarnji je jučer pisao o prvim restrikcijama šećera u malim trgovinama. Prvo se javio čitatelj s informacijom da je u trgovini Boso prodaja šećera limitirana na dvije kile po kupcu. Darko Pešutić je bio revoltiran jer peče pekmez i treba mu šećer, a ništa manje nije bio ljut ni vlasnik Bosa, Bosiljko Stanić koji na šećeru, rekao je gubi kunu i pol.

Magdalena Kralj povučene namirnice neće vratiti na policu, kaže, dok Vlada ne smisli način kako će im nadoknaditi gubitke od prodaje zaliha.

- Vlada bi trebala snositi troškove naših gubitaka, a na današnji dan su svi u lancu gubitnici. Prvo smo trebali donijeti odluku do kad možemo prodavati po tad aktualnim cijenama da rasprodamo zalihe, a ne danas smo donijeli odluku, sutra vi prodajete po nižim cijenama. Halo! Stop. Što je sa zalihama?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:53