MEGA-PROJEKT

Projekt Brijuni Rivijera: Končareva je ponuda jedina kvalificirana za Katarinu-Monumenti

Končareva je ponuda samu investiciju zaokružila na iznos od 29,9 milijuna eura, a nudi i plaćanje stalne koncesijske naknade te dodatnih 2,1 posto od godišnjeg prihoda

RIJEKA - Danko Končar postaje prvi investitor u istarskom mega projektu Brijuni rivijera. Od samo tri pristigle ponude njegova je jedina ocijenjena prihvatljivom po svim kriterijima natječaja.

Danas, ponedjeljak,u sjedištu vladine tvrtke Brijuni Rivijere u Puli otvorene su ponude za lokaciju Sv. Katarina-Monumenti, odnosno sjeverni dio pulske luke. Na natječaj su se javila samo tri ponuđača, Končareva tvrtka Kermas Vod, Stangl Consult, tvrtka njemačkog investitora Stefna Stangla te Livio Nefat iz Pule, čija ponuda nije niti razmatrana jer je stigla dan prekasno i na krivu adresu, u Pulu umjesto u ministarstvu mora.

Povjerenstvo je ocijenilo da je Stanglova ponuda nepotpuna, a dio dokumentacije na engleskom je jeziku što nije sukladno pravilima natječaja te kao takva nije razmatrana. Kako neslužbeno doznajemo financijska težina Stanglove ponude kreće se oko milijardu kuna.

Končareva je ponuda, čije smo idejno rješenje objavili još prošlog tjedna, samu investiciju zaokružila na iznos od 29,9 milijuna eura. Osim toga on nudi i plaćanje stalne koncesijske naknade od 2,20 kuna po četvornom metru te dodatnih 2,1 posto od ukupnog godišnjeg prihoda takozvanog promjenjivog dijela koncesije.

Končareva investicija, gradnje marine sa 550 vezova, suhe marine za prihvat 1.100 plovila, hotela s četiri zvjezdice te pratećih ugostiteljskih sadržaja otvara i 160 radnih mjesta, što je također navedeno u ponudi.

Odluka o odabiru ponuditelja mora se donijeti najkasnije do 15 ožujka, a u ovom slučaju unaprijed je jasno da povjerenstvo i nema drugi izbor osim prihvatiti ili odbaciti jedinu ponudu koja u startu udovoljava natječajnim uvjetima. Za druge dvije lokacije, Pinetu i Hidrobazu, natječaj je produljen do lipnja ove godine. Natječajnu dokumentaciju podiglo je 19 potencijalnih investitora, no za sada nema niti jedne ponude, što je i presudilo u odluci da se natječaj produlji za 6 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:09