ZORAN MILANOVIĆ

Predsjednik posjetio Brodosplit: ‘Za njihove dokazano kvalitetne brodove ima mjesta na tržištu‘

Milanović je kazao da je brodogradnja volatilna industrija za koju je puno teže namaknuti sredstva nego za turizam
 Jakov Prkic/Cropix

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je Brodosplit prilikom čega je obišao hale u kojima se grade obalno ophodni brodovi.

Milanović smatra da postoji prostor u dosta država za plasman obalno-ophodnih brodova koje su neke države nabavljale u sjevernoeuropskim brodogradilištima po znatno višim cijenama nego je cijena koju mogu postići u Brodosplitu. Postoji prostor i na međunarodnim tržištima za ovakve brodove koji imaju dokazanu kvalitetu.

image
Predsjednik RH Zoran Milanović u Brodosplitu
Jakov Prkic/Cropix

Milanović je kazao da su njegovo dojmovi o Brodosplitu dobri jer brodogradilište radi i profitabilno je.

Smatra da je Brodosplit premašio očekivanja koja su bila pesimistična a možda i zlobna.

„Prošao je kroz proces restrukturiranja pri čemu je država imala određeni prostor i ulogu. To je završilo prije osam godina. Zadovoljan sam što su u jednom dijelu programa brodovi za Obalnu stražu odnosno poslovi za Vladu RH. Jedan je dovršen i isplovio je a to je Omiš. Dva se trenutačno grade od kojih bi jedan trebao biti dovršen krajem 2021., a drugi nakon toga. Potom bi treći i četvrti trebali biti dovršeni svakih šest mjeseci“, kazao je Milanović.

image
Predsjednik RH Zoran Milanović u Brodosplitu
Jakov Prkic/Cropix

Milanović je kazao da je brodogradnja volatilna industrija za koju je puno teže namaknuti sredstva nego za turizam te da nailazi na dosta problema oko dobivanja jamstava i kredita HBOR-a.

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita izrazio je zahvalnost predsjedniku što podržava hrvatsku industriju i što je promovira u inozemstvu.

- Brod je najkompleksniji proizvod kojega Hrvatska industrija može proizvesti. Brodovi koje radimo za izvoz sadrže 70 posto domaće komponente, a od uistinu povoljne cijene po kojoj gradimo ove brodove za obalnu stražu 45 posto iznosa se vraća odmah ili u kratkom roku u državni proračun. Uz zahvalu predsjedniku na podršci, zahvaljujemo i Vladi Republike Hrvatske koja je i u ovoj COVID krizi našla načina za nastavak financiranja izgradnje ova preostala 4 OOB-a. To nam je vrlo važno jer na njima trenutno radi preko 400 radnika, kazao je Debeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:54