‘OVO JE NEPRAVDA‘

Pravni spor oko jednog od najatraktivnijih jadranskih bisera: Država deložira tvrtku Ivana Čermaka

Na osnovi dugogodišnjeg korištenja i velikih ulaganja, Tankerkomerc je smatrao da je marina "njegova"

Ivan Čermak

 Ronald Goršić/Cropix

Nakon višegodišnjeg zastoja, čini se da se ipak bliži rješenje dugotrajnog pravnog spora oko raspolaganja jednom od najatraktivnijih nautičkih marina na Jadranu. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da će "nakon svih pravomoćnih postupaka koji su se dogodili u vezi s Marinom Zadar", Ministarstvo, odnosno država, u suradnji s DORH-om krenuti u proceduru ulaska u posjed.

"Razgovaramo s DORH-om o tome i pokušat ćemo to napraviti mirnim putem. Nadam se da će biti razumijevanja jer to su sada pravomoćne presude", rekao je ministar i najavio da će o sudbini raspisanog natječaja za dodjelu koncesije na pomorskom dobru "odlučiti kad uđemo u posjed".

Iz Tankerkomerca nije bilo moguće dobiti komentar ministrovih riječi, a vlasnik Ivan Čermak kratko nam je rekao: "Ne bismo zasad ništa komentirali, vidjet ćemo kako će se ova dugogodišnja priča rasplesti. I dalje smo uvjereni da je sve što se događalo bila nepravda prema Tankerkomercu".

Između države i Tankerkomerca vodilo se nekoliko sudskih postupaka. Na osnovi dugogodišnjeg korištenja i velikih ulaganja, Tankerkomerc je smatrao da je marina "njegova", dok je država nakon određivanja granica pomorskog dobra inzistirala da tvrtka marinu koristi bespravno i bez koncesije kao temeljne zakonske pretpostavke za korištenje bilo kojeg pomorskog dobra. Cijela se priča dodatno zakuhala kada je država 2014. raspisala javni natječaj za dodjelu koncesije koji do danas - nije zatvoren!

Kako se u vrijeme njegova raspisivanja Tankerkomerc zbog dugova prema državi nije mogao na njega javiti, njegovim dovršavanjem tvrtka bi izgubila i teoretsku mogućnost da posjeduje marinu. Ako se natječaj poništi, na ponovljeni natječaj bi se Tankerkomerc mogao javiti, ali onda bi se država suočila s mogućnosti tužbe od ponuđača na prvom natječaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:07