UDAR NA DŽEPOVE

Poskupljuje struja, član Uprave HEP-a otkrio detalje: ‘Cijene od 1. travnja idu gore za 9,6%‘

‘Ova energetska kriza pokazala je da je potrebno graditi. Plan je do 2030. pustiti u rad ukupno 1.500 MW novih elektrana‘

Zgrada Hrvatske elektroprivrede

 Ranko Suvar/Cropix

Član Uprave HEP-a Petar Sprčić, gostujući u Dnevniku HTV-a, govorio je o tome što HEP čini kako bi ublažio udar na građane uslijed porasta cijena energenata te u kojem bismo slučaju mogli očekivati pad cijena.

Računi za električnu energiju će nam od 1. travnja biti veći za 9,6%, no odstupanja su ipak moguća od kupca do kupca.

- Odstupanja će prvenstveno ovisiti o tarifnom modelu koji kupci koriste, radi li se o jednotarifnom ili dvotarifnom modelu te naravno ovisno o tome troši li kupac više ili manje - rekao je Sprčić.

Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju, kućanstva će se rasteretiti za 460 milijuna kuna. Trošak ide na račun HEP-a što će utjecati na samu tvrtku.

- Ova energetska kriza pokazala je da je potrebno graditi, neovisno o situaciji. Mi smo se u HEP-u odlučili da idemo dalje s našim projektima i to još jače. Imamo niz projekata koji su ili u gradnji ili u pripremi te koji će stići i u idućem razdoblju. Prošle godine smo pustili vjetroelektranu Korlat. Već imamo 10 MW solara, u narednom razdoblju planiramo pustiti još 10 MW, do kraja još 10 MW - dodaje o planovima tvrtke za naredno razdoblje ističući da je plan do 2030. pustiti ukupno 1.500 MW novih elektrana.

Na pitanje koliko bi na visinu računa utjecalo to da Hrvatska ima još više vlastitih izvora energije, ponajprije hidroelektrana, Sprčić kaže da je suša velika te da je to izazov za one tvrtke koje nemaju dobar energetski portfelj.

- Albanija koja gasi javnu rasvjetu, kod njih je problem što su njihovi izvori energije gotovo 100% hidroelektrane.

Sprčić dodaje da su temeljem traženja kupaca potpisali ugovor na pet godina za uvoz električne energije težak 454 milijuna eura.

- Cijene su skočile, ljudi žele višegodišnje ugovore, govorim o poduzetnicima, kako bi umanjili udar na svoje poslovanje.

O namjeri za kupovinu Gradske plinare Zagreb od strane HEP-a, Sprčić kaže da razmatraju sva događanja na plinskom tržištu.

- Na odgovarajući način ćemo reagirati. Kada bismo ostvarili tu akviziciju postali bi značajan igrač, dobili bi još oko 300 tisuća kupaca - kazao je Sprčić za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:26