ODGOVOR HREBAKU

Posavec: On nije lider liberala; Zurovec: HDZ? Odlučio sam...; Paus: Želimo lijevu Vladu bez DP-a!

Dario Zurovec, Matija Posavec i Dalibor Paus odgovorili su što misle o Hrebakovom prijedlogu nove koalicije

Matija Posavec (prvi lijevo) u svom izbornim stožeru

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U pokušaju slaganja saborske većine poseže se za imenima s kojima se do jučer "ni tikve ne bi sadilo". Zadnji je primjer Daria Hrebaka, koji bi u koaliciji HDZ-a i partnera rado vidio Matiju Posavca, Darija Zurovca i IDS-ovog Dalibora Pausa.

image

Dario Hrebak

Nera Simic/Cropix

Nakon što ih je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, liberal koji je već treći put mandat osvojio s liste HDZ-a i partnera, u razgovoru za Jutarnji pozvao na "zdravi razum" i udruživanje s HDZ-ovom koalicijom, a u interesu "sprječavanja ulaska Domovinskog pokreta u hrvatsku vlast", sva su mu trojica u izjavama za Jutarnji dala košaricu.

Iako, mora se priznati da nisu bili srčani kako bismo možda očekivali jer europski su izbori pred vratima, a trojac će se s Hrebakom naći na istoj izbornoj listi.

- I na društvenim sam mrežama, kao glavnim kanalima komunikacije, ali i svoj interni krug ljudi koji su mi pomogli u kampanji, pitao u kojem smjeru ići i dominantan je odgovor bio "ne s HDZ-om, jer da smo htjeli HDZ glasali bi za njih, a glasali smo za tebe". To je ono što ću poslušati. Na društvenim mrežama je bilo nekih komentara, ali to je zato što kulturno mogu svakoga saslušati i porazgovarati. Moram priznati da mi je doslovce to što u Hrvatskoj više ni s kim ne možeš razgovarati i pokažeš malo dobre volje, a da te odmah ne napadnu, blago rečeno katastrofa. To što s nekim popričaš, ne znači da ćeš s njim potpisati koaliciju – kaže Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje koji je jedini sa svoje liste, preferencijalnim glasovima, izborio saborski mandat.

image

Dario Zurovec

Damjan Tadic/Cropix

I Matija Posavec kaže "ne".

- Cijenim HSLS i Daria Hrebaka, međutim gospodin Hrebak nije osvojio mandat na izborima, već ga je dobio zahvaljujući HDZ-u na čijoj listi je bio, a njegovi preferencijalni glasovi nisu bili dovoljni za mandat. Dakle, on nije predvodnik liberalne scene u Hrvatskoj pa njegove pozive ne želim komentirati – neugodniji je Posavec.

Predsjednik IDS-a, Dalibor Paus kaže da je stranka mnogo puta već "iznijela stav da im je isključivo prihvatljiva lijeva koalicija, lijeva vlada, bude li ju uopće moguće sastaviti".

image

Dalibor Paus

Goran Sebelic/Cropix

- Neću komentirati riječi gospodina Hrebaka jer ih iščitavam kao njegovo razmišljanje. Imamo svoja stranačka tijela koja će sigurno raspravljati o položaju IDS-a u odnosu na aktualnu političku situaciju, odnosno formiranje saborske većine. Teško mi je reći bilo što, osim da ostajemo pri onome što smo već rekli. Je li me zvao? Kolega Hrebak i ja bit ćemo partneri na europskim izborima pa je jasno da se čujemo. Dakle, da zaključim. Ukoliko je moguće sastaviti lijevu Vladu, jasno uz uvažavanje naših programskih i svjetonazorskih načela, o tome možemo razgovarati dok o ovoj opciji koju je spomenuo kolega Hrebak uopće ne razmišljamo. Danas imamo Predsjedništvo i definirat ćemo stavove – kaže.

Što ako lijevi centar formira Vladu u kojoj će biti DP? Hoće li se pridružiti takvoj Vladi?

- Imamo dva mandata, ajmo pričekati nek prvo netko posloži kostur pa ćemo razgovarati. Osobno nisam čuo niti da Most hoće s DP-om niti da se uopće nešto slaže. Sve o čemu sad razgovaramo je hipotetički, što bi bilo kad bi bilo, ali jasno je da u koaliciji gdje je DP ne bismo sudjelovali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:56