VELIKI PROJEKT

Pogledajte viziju budućeg Centra za umjetnu inteligenciju Lipik: ‘Ovo je naš san...‘

‘Vjerujemo da na ćemo s vremenom doći do partnera s kojima ćemo moći realizirati taj projekt‘, kaže Dejan Iličić
Ovakav Centar za umjetnu inteligenciju sanjaju u Lipiku
 Ai Lipik

Svega nekoliko sati prije nego li je Mate Rimac objavio veliku vijest o preuzimanju superluksuznog automobilskog brenda Bugattija i prebacivanju njegova stožera u Svetu Nedjelju, sjedili smo nešto manje od 150 kilometara istočnije, u još manjem gradu, Lipiku koji trenutno sanja svoj veliki san, piše Mojportal.

Naime, Lipik je prvi grad u Europi koji je osnovao Centar za umjetnu inteligenciju, primio svoje prve polaznike i upravo priprema raspisivanje natječaja za drugu generaciju polaznika. Dejan Iličić, idejni začetnik AI Centra Lipik i gradonačelnik Vinko Kasana upravo su se bili vratili iz Umaga s konferencije City Upgrade koja je okupila većinu gradonačelnika u Hrvatskoj, kao i predstavnike velikih tvrtki te goste iz inozemstva, piše Mojportal.

image
Dejan iličić, idejni tvorac Centra za umjetnu inteligenciju drži prezentaciju na konferenciji City Upgrade u Umagu
Ai Lipik

Top termin

- Mi, kao predstavnici Grada Lipika i Centra za umjetnu inteligenciju dobili smo top termin otvaranja konferencije, odmah nakon voditelja ureda za digitalnu transformaciju Madrida Fernanda de Pabla Martina. Iako sam imao 15 minuta za prezentaciju, uzvanicima je bila zanimljiva prezentacija Lipika i našeg Centra za umjetnu inteligenciju pa su mi rekli da pričam koliko hoću. Na kraju je naša prezentacija umjesto 15 trajala 45 minuta - priča nam Dejan Iličić i sa zadovoljstvom govori kako su ga iz prvog reda slušali gradonačelnici četiri najveća hrvatska grada, Ivica Puljak (Split), Marko Filipović (Rijeka), Ivan Radić (Osijek) i Tomislav Tomašević (Zagreb).

Zanimale se nas, naravno, reakcije gostiju iz velikih gradova na ono što se događa u Lipiku, a Iličić odmah razvlači zadovoljni osmijeh.

- Bili su oduševljeni! Fernando de Pablo Martin nije mogao vjerovati da se nešto tako potencijalno veliko događa u tako malom gradu kao što je Lipik, a prezentirali smo im i lipičke brendove poput lipicanaca, Studenca i Stragatransa. Imao sam pun džep vizitki i sve sam ih podijelio, svi su nam čestitali zbog naše inicijative i onoga što radimo kao Grad Lipik. Zanimljivo je da je gospodin Ivica Puljak ispričao kako je cijelu kampanju govorio da će Split biti centar za umjetnu inteligenciju, a nije znao da on već postoji u Hrvatskoj, u Lipiku. Rekao je da će se sad morati jako namučiti da nas stignu - priča Iličić.

image
Vizualizacija pročelja Centra za umjetnu inteligenciju Lipik
Ai Lipik

Simulacija krajnjeg cilja

Gradonačelnik Vinko Kasana i Dejan Iličić dogovorili su u Umagu buduće sastanke kako s gradonačelnicima najvećih hrvatskih gradova tako i s predstavnicima velikih tvrtki koji vide i svoj interes u Centru za umjetnu inteligenciju Lipik.

Konferencija u Umagu bila je značajna i zbog još jednog događaja. Naime, prvi put je prikazana simulacija krajnjeg cilja Grada Lipika, a to je veliki kampus Centra za umjetnu inteligenciju koji izgleda moderno poput sjedišta Googlea ili budućeg kampa Rimac Automobila.

Svatko mora ostati impresioniran nakon što ga pogleda, ali i naravno postaviti pitanje - je li izgradnja takvog kampusa moguća?

- To je naš san, a imamo pravo sanjati. Samu ideju o Centru za umjetnu inteligenciju iznio sam gradonačelniku Vinku Kasani u rujnu prošle godine koji ju je odmah prihvatio i rekao: »Idemo u taj projekt!«. A sada smo već pri kraju obuke prve generacije polaznika. Kažem, to je naš san, imamo detaljno razrađen višegodišnji plan razvoja. Ovakav kampus, naravno, ne možemo napraviti mi sami, ali vjerujemo da na ćemo se razvijati i s vremenom doći do partnera s kojima ćemo moći realizirati taj projekt. Ponavljam, to je još uvijek samo naš san, a imamo pravo sanjati - rekao je Iličić.

image
Dvorana za predavanja
Ai Lipik

Nekoliko sati kasnije, Mate Rimac je u Dubrovniku objavio kako je njegova tvrtka preuzela većinski paket dionica superluksuznog automobilskog brenda Bugatti. I Mate Rimac, koji je biznis pokrenuo u garaži prije desetak godina, imao je san kojeg su donedavno mnogi gledali s podsmijehom. Zato je te dubrovačke večeri najširi osmijeh bio upravo na licu Mate Rimca.

Pogledajte kako u Lipiku sanjaju budući Centar za umjetnu inteligenciju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:46