UPIS OBVEZNICA

Počinje prvi krug, čeka se odaziv građana: "Ako ih kupuje i Arsen Bauk, onda znate da su sigurne...‘

Kakav će biti odaziv građana, ostaje velika nepoznanica jer se ovakav projekt radi prvi put

Marko Primorac

 Ranko Šuvar/Cropix

Upis državnih obveznica namijenjenih građanima počinje danas u osam sati i trajat će do 1. ožujka u 20 sati. U dokumentu javnog poziva, podsjetio je ministar financija Marko Primorac, istaknuta je minimalna kamatna stopa od 3,25 posto, a ona u konačnici može biti i veća.

Građane je pozvao da se informiraju, odu do poslovnica banaka i obave administrativne predradnje. Popis poslovnica banaka naveden je u javnom pozivu, a kupnju obveznica moguće je obaviti u bilo kojoj.

"Građani će doći u poslovnice, dati osobnu iskaznicu, reći koliki iznos žele upisati, dobit će dokument na kojem će biti podaci za uplatu. Ako nisu klijenti banke, morat će dati neke informacije", pojasnio je Primorac.

Mogućnost upisa imaju i iseljenici, državljani koji nisu rezidenti Hrvaske, a sredstva mogu uložiti preko opunomoćenika. Svi koji obveznice drže do roka dospijeća od dvije godine, podsjetio je, "mogu mirno spavati, dobit će kuponsku kamatu i nominalni iznos koji su uplatili".

Kakav će biti odaziv građana, ostaje velika nepoznanica jer se ovakav projekt radi prvi put. I Primorac će kupiti obveznice, a i Arsen Bauk je najavio da će kupiti.

"Kada ih i Arsen Bauk planira kupiti, znate da ne morate biti skeptični", našalio se Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:05