VELIKI PROJEKT

Počela izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca, Butković: ‘Bit će sve gotovo za četiri godine‘

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj iznose 25 milijardi kuna

Oleg Butković

 Jutarnji List

Izgradnjom obilaznice Apševaca i Lipovca, vrijedne 106,1 milijun kuna, počeli su radovi na jednoj fazi tzv. srijemske transverzale, koja bi trebala cestovno spojiti Ilok s autocestom A3. U povodu toga u Vukovarsko-srijemsku županiju stigao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je rekao da je ta cesta jedan od prioriteta ove Vlade.

- Do kraja godine trebali bismo imati građevinsku dozvolu za cijelu dionicu, ali važno je da smo krenuli s ovim radovima, koji su prva faza srijemske transverzale i mislim da bismo maksimalno za četiri godine mogli imati završen cijeli projekt - rekao je Butković.

Riječ je o projektu Hrvatskih cesta koji predstavlja prvu od preostale tri faze projekta gradnje Srijemske granične transverzale.

- Ukupno, u ovom trenutku u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj ulažemo više od 25 milijardi kuna. Ovaj je projekt, prema trenutnim procjenama, vrijedan oko milijardu kuna, ali to, naravno, ovisi o tržištu i cijenama. Plan je da projekt financiramo europskim sredstvima, pa ćemo gledati da dobijemo novac iz sljedeće europske financijske perspektive, a bude li trebalo, spremni smo se za njega i zadužiti - rekao je ministar i dodao da će ove godine biti raspisan natječaj za obnova jedne dionice pruge Zagreb - Vinkovci, za čiju će potpunu obnovu inače trebati osigurati čak 700 do 800 milijuna eura.

Butković je najavio i projekte na povećanju kapaciteta Luke Vukovar. U vezi s vukovarskom obilaznicom rekao je da je projekt gotov, ali da još nije osiguran novac te da se i na tome radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:15