IVICA PIRIĆ

Počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj: Ševčenkova momčad će dati sve, njima je ovo više od nogometa

Ivica Pirić, bivši nogometaš, siguran je da Ukrajina može dobiti protiv Engleza i plasirati se u polufinale Eura
Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u RH
 Ivo Ravlic/Cropix

Jedna utakmica i sve je moguće, neka Englezi budu sigurni da će Ukrajinci na teren stavit i dušu i srce, jako su emotivni i na utakmicama daju sve od sebe jer je to za njih i više od nogometa. Tako su ponosno igrali i dosad – kaže za Slobodnu Dalmaciju Ivica Pirić uoči sudara Ukrajine i Engleske.

Ukrajina ima svoju duboku poveznicu s Hrvatskom, baš je Ivica Pirić, bivši nogometaš, a sad poslovni čovjek kopča koja ih veže. Nekadašnji igrač Hajduka igrao je za Arsenal iz Kijeva i danas je vezan poslom za Arsenal, te kazahstanski Kaspij. K tome, počasni je konzul Ukrajine u Hrvatskoj.

Nogomet je tema koja nas je spojila, a Pirić sav u poslu, odmah nas je informirao i o brojkama koje su više nego značajne:

- Ukrajinci su investirali dosad 700 milijuna eura u Hrvatsku, a planiraju još cijelu milijardu eura uložit kroz energetiku, poljoprivredu i turizam. I ti projekti su u tijeku.

Pirić je predsjednik Gospodarske komore Ukrajine za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju, predstavnik Kazakinvesta, a planira se uz Ukrajinu i Kazahstan proširit i na područje Azerbajdžana, Uzbekistana i Tadžikistana što se tiče formiranja nogometnih škola. Hrvatski treneri su, kaže, poznat izvozni proizvod. Tamo će radit, a onda će u suprotnom smjeru potaknut sportski turizam, momčadi bi dolazile ovdjena pripreme, a ne u Tursku.

Zanimljivi planovi, ali zavirimo malo kod Andrija Švečenka, što on planira večeras kontra Gordog Albiona? Pirić je dobro informiran:

- Vidite da se Ukrajinci dižu, otvorili su vrata mladim igračima, velik je posao napravio Mircea Lucescu u kijevskom Dynamu, iskusni Rumunj kao da je na tragu Valerija Lobanovskog. Ševčenko pak mudro vodi reprezentaciju, ima znanje i poznanstva, baš je „preženca” što mi kažemo, veliki igrač i znalac, autoritet.

Pojavili su se i mladi igrači?

- Pa o tome baš i govorim, imaju vrijednost i neke igrače u Europi, više nego ranije, recimo Malinovski je u Atalanti, Zinčenko u Manchester Cityju. Prošli su odrastanje i stasali su, a Ševčenko im je ikona.

Kao nekad Oleg Blohin, pada nam na pamet, ali jači od Blohina, a Pirić nastavlja:

- Oni su već odradili svoj Euro, čak iznad očekivanja i danas mogu samo dobit protiv Engleza. Simpatije će biti na strani Ukrajine, zasluženo, Ševčenko je lik koji je od Milana do Chelseaja stjecao samo prijatelje i dobre vibracije. Tu su i Jarmolenko i Jaremčuk, igrači koje ste već upoznali na Euru – ističe Pirić za Slobodnu Dalmaciju.

I ponavlja kako im se isplatilo što su se otvorili prema Europi, gurnuli mlade, pa im se sav taj proces vraća uspjehom na reprezentativnom planu.

Zato Englezi: nije baš sigurno da ste unaprijed pobijedili!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:07