ENERGETSKE UŠTEDE

PMF prvi uveo redukcije: Ograničili hlađenje prostorija na 25°C, uštedjet će 20% struje

To je vjerojatno prva javna ustanova u Hrvatskoj koja je signalizirajući vrline uvela ograničenja u rashlađivanju prostorija
 Darko Tomaš/Cropix

Ne treba čekati ni Europsku komisiju ni hrvatsku Vladu kako bi se racionalno trošila energija, moto je Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu koji je vjerojatno prva javna ustanova u Hrvatskoj koja je uvela ograničenja u rashlađivanju prostorija čime će, prema procjenama, uštedjeti 20 posto energije.

- PMF u Zagrebu je odluku o namještanju klima-uređaja donio na fakultetskom kolegiju 17. svibnja 2022. godine, a podsjetnik je poslan svim zaposlenicima 27. lipnja na početku toplinskog vala. Fakultet je, k tome, financirao izradu elaborata za postavljanje fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odsjeka ukupne snage od 192 kW. Za dva tjedna raspisat ćemo javnu nabavu za izvođenje navedenih radova.

Osim toga naručili smo Tehničko-ekonomsku studiju energetske obnove zgrada Fakulteta od izv. profesorice Tee Žakule i njezina tima s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu. PMF želi biti primjer u racionalnom trošenju energije i korištenju obnovljivih izvora što je u skladu s našom misijom da mijenjamo društvo znanjem - rekao nam je Mirko Planinić, dekan PMF-a.

Uskoro paket ušteda

Golemi problemi u opskrbi ruskom plinom primorali su Europsku komisiju na ozbiljna promišljanja o strategiji štednje energije pa se ovih dana očekuje kako će EK zatražiti od članica EU da ljeti smanje hlađenje, a zimi grijanje javnih zgrada i ureda. Javne institucije u nekim članicama već su uvele restrikcije u rashlađivanju prostora.

Primjerice, njemački savezni parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju stotine prostorija rashlađivati na 26 do 28 °C, a ne kao dosad na 24 °C čime bi se moglo uštedjeti pet posto energije. U Sloveniji su upravitelji zgrada u državnom vlasništvu zamoljeni da klimatizacijske uređaje ne postavljaju na temperature ispod 25 °C tijekom dana, a kada su uredi prazni, temperatura se ne bi trebala spuštati ispod 28 stupnjeva što bi moglo dovesti do uštede 10 posto energije.

I naša Vlada priprema paket mjera za racionalizaciju potrošnje energije. Pojedinosti se još ne znaju, no u Vladi kažu kako će se donijeti mjere za državna tijela, a građanima će se također uputiti preporuke vezane uz smanjenje potrošnje.

Županije i gradovi

U Saboru se također razmišlja o potrošnji, no za konkretne mjere će se pričekati odluka Vlade, tim prije što o svim troškovima održavanja brine zajednički ured Vlade i Sabora. Predstojnik Ureda predsjednika Sabora Tomislav Šimičević kaže da je potrošnja energije u Saboru već sada bitno smanjena jer je od petka nastupila ljetna stanka.

U Saboru više nema zastupnika, kao ni službenika čiji je posao izravno vezan uz rad zastupnika. Samim time u uredima više ne rade klima-uređaji i ukupna je potrošnja pala. Dugoročnijih planova za uštedu zasad nema, no Šimičević napominje da zgradi Sabora tek slijedi obnova nakon potresa te u sklopu nje treba provesti i energetsku obnovu zgrade.

Vladine upute o štednji energije očekuju i brojne javne institucije, ali i čelni ljudi gradova i županija.

"S obzirom na porast cijena opskrbe električnom energijom početkom 2022. godine, najavljeni rast cijena svih energenata te, slijedom toga, očekivani rast režijskih troškova, ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith već je 23. svibnja 2022. uputio svim zaposlenicima IRB-a smjernice za racionalizaciju i uštedu potrošnje električne energije.

Ova racionalizacija uključuje sve uređaje tijekom cijele godine, pa tako i korištenje klimatizacijskih uređaja, osim u slučajevima kad je rad uređaja i održavanje određene temperature nužan zbog prirode istraživanja i tehničkih zahtjeva instrumenata koji diktiraju održavanje određene temperature", priopćili su iz službe za odnose s javnošću Instituta Ruđer Bošković.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), koji je već dvije godine u podstanarstvu u zgradi Kraša, poručuju da je njihova politika oduvijek bila racionalno i učinkovito upravljanje ukupnom potrošnjom energije te, primjerice, u ovim ljetnim mjesecima korištenje klima-uređaja u našim prostorijama, kad god je to moguće, svedeno je na minimum", kažu u DHMZ-u.

Plan troška i uštede

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak kaže kako će se i u Splitu raspraviti o mogućnosti da se klimatizacijske jedinice u javnim institucijama postave na minimalnu temperaturu od 25 °C. S druge strane, Grad Pula zasad nema u planu uštede energije, osim postavljanja solara na dvije škole i Domu sportova. Gradonačelnik Filip Zoričić kaže da je sve gradske odjele zamolio plan troška i štednje na energentima, a sve u kontekstu poskupljenja cijene energenata.

Smanjenje potrošnje električne energije u zgradama Istarske županije u 2022. godini prvenstveno se namjerava postići poticanjem projekata zamjene rasvjetnih tijela i ugradnjom učinkovitije opreme za hlađenje i grijanje. "Ovakva ulaganja predviđena su u domovima za starije, domovima zdravlja te osnovnim i srednjim školama, čiji je osnivač Istarska županija. Planiraju se ulaganja na 13 zgrada, ukupne vrijednosti od oko 3,140.000,00 kn", rekao je župan Boris Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:27