UMIRUJUĆA PORUKA

‘Plina neće nedostajati, Hrvatska je među članicama EU-a s najboljom situacijom‘

Imamo domaću proizvodnju, LNG terminal, skladište plina... Sve su to predispozicije za sigurnu opskrbu plinom, kaže Dalibor Pudić

Dalibor Pudić

 Darko Tomas/CROPIX

Zbog poremećaja na tržištu više od 100.000 građana mijenjaju opskrbljivača plinom. Od 1. listopada, odlukom HERA-e prelaze na javnu opskrbu. O toj temi u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorili su direktor Sektora za plin i naftu u HERA-i Goran Babić i predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić.

Babić je objasnio kako svaki kupac u kategoriji kućanstava ima izbor hoće li biti na tržišnoj usluzi ili koristiti reguliranu cijenu koju donosi HERA, odnosno javnu uslugu.

- Trenutno je ta cijena vrlo povoljna za kupce, zaštićena - rekao je Babić.

- Ona je do 31. ožujka sljedeće godine na tim razinama koje su oko 40 eura, u usporedbi s današnjom cijenom koja varira oko 200 eura - dodao je.

Zato što tržišni opskrbljivači ne mogu pružiti konkurentne cijene u odnosu na javnu uslugu, da bi mogli opskrbiti kupce, morali bi značajno podizati cijene, ili to više ne mogu pa su raskidali ugovore s potrošačima, objasnio je Babić. Kupci imaju pravo povratka na javnu uslugu, pa je u posljednje vrijeme velik broj njih zatražio tu promjenu.

Babić je poručio i da kućanstva ne trebaju strahovati da će ostati bez plina jer su ostala bez tržišnog ugovora.

Pudić je istaknuo da je velika većina potrošača (80-ak posto ili 500.000 potrošača) bila na javnoj usluzi.

Između ostaloga je poručio da Hrvatskoj plina neće nedostajati te da smo među članicama EU-a s najboljom situacijom - imamo domaću proizvodnju, LNG terminal, skladište plina...

- Imamo sve predispozicije za sigurnu opskrbu plinom - zaključio je Pudić za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:00