DOBRE VIJESTI

‘Plina će biti dovoljno za sezonu grijanja, skladište Okoli je popunjeno oko 98 posto‘

‘Lanjska cijena plina od 12 eura za megavat neće se ponoviti, a u kolovozu ove godine cijena je dosegnula 307 eura za megavat‘
 Darko Tomaš/CROPIX

Sigurna opskrba plinom u predstojećoj sezoni grijanja po cijenama za kućanstva koje važe do ožujka iduće godine, potpuna neizvjesnost oko daljnjeg kretanja cijena plina na svjetskom tržištu i jačanje LNG terminala na Krku glavni su naglasci danas održanog skupa Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP).

Predsjednik HSUP-a Dalibor Pudić ocijenio je, otvarajući skup, kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja s vrlo povoljnom situacijom kad je u pitanju sigurnost opskrbe plinom.

- Popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli je oko 98 posto, domaća proizvodnja pokriva oko 30 posto domaćih potreba za plinom, a kapaciteti LNG terminala na Krku su povećani i rasprodani - istaknuo je Pudić.

U svom osvrtu na aktualne odnose na tržištu plinom u Hrvatskoj državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić podsjetio je na akciju Vlade da HEP interventno zakupi prostor u Okoliju i popuni ga s 270 milijuna kubnih metara.

Problematične burze

- HEP je nabavio plin po cijeni od 113 eura za megavat plina, što je povoljna cijena za trenutak kada je rađena nabava - ocijenio je Milatić.

Govoreći o proširenju kapaciteta LNG terminala na Krku, otkrio je kako će biti potrebno investirati u novi brod za prihvat plina i 150 milijuna eura u cjevovode od terminala ka ostatku tržišta.

O cijenama plina na globalnom tržištu najiscrpnije je na skupu govorila Antonija Glavaš, članica Uprave Prvog plinarskog društva, našeg najvećeg trgovca plina, ustvrdivši kako vlada potpuna neizvjesnost o budućim cijenama.

- Cijena od 12 eura za megavat od prošle godine je prošlost i neće se ponoviti, iako je još 2020. u pojedinim razdobljima bila tri eura za megavat. S druge strane, u kolovozu ove godine cijena plina dosegla je enormnih 307 eura za megavat. I cijena od 113 eura za megavat, po kojoj je HEP kupio plin za sezonu grijanja, i dalje je visoka - upozorila je Antonija Glavaš.

Na utjecaj burzi plina na cijene plina osvrnuo se dopredsjednik HSUP-a Srećko Ezgeta, ocijenivši da su burze užasno problematične.

- Ako na burzama kapitala imate pravilo da se trgovanje određenim dionicama prekida dostigne li cijena određeni iznos, isto bi pravilo trebalo uvesti na burzama plina - ustvrdio je Ezgeta.

Pomoć malim tvrtkama

Pohvalivši Vladu za intervencije na tržištu ovog ljeta koje su spasile mnoge tvrtke u opskrbi i distribuciji od, kako je rekao, izglednih nepremostivih problema, Ezgeta se zauzeo za pomoć malim tvrtkama i obrtima s računom za grijanje od, primjerice, 1000 kuna koji bi, kako smatra, uskoro mogao iznositi deset tisuća kuna.

Članovi HSUP-ova Upravnog odbora, koji broji 13 članova, su i Damir Škugor i Vlado Mandić, aktualni USKOK-ovi osumnjičenici u istrazi o malverzacijama s kupoprodajama plina iz Ine. Na tu istragu kratko se osvrnuo državni tajnik Milatić kazavši, među ostalim, kako je riječ o tragičnim situacijama jer je plin "odlazio iz Ine po nekim smiješnim cijenama za što nitko nije znao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:29