HOĆE LI MIJENJATI ZAKON?

Plenković se sastaje s guvernerom HNB-a Vujčićem: Tema je problem oko prešućenih minusa

- Ako je potrebno promijeniti ćemo zakon, najavio je premijer uoči sastanka
Zagreb, 260220.
Trg svetog Marka,Banski dvori.
Premijer Andrej Plenkovic predsjedao je 4.sjednicom Nacionalnog Vijeca za uvodjenje eura kao sluzbene valute u RH.
Na fotografiji: Boris Vujcic, Zdravko Maric, Andrej Plenkovic.
 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković sastaje se u Banskim dvorima s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem. Sastanak je dogovoren nakon što su banke najavile da će građanima ukinuti prešutni minus na tekućim računima.

Plenković je u četvrtak rekao da kao premijer želi utvrditi činjenice te ako bude potrebe to pitanje regulirati zakonom.

- Puno je informacija koje su u eteru, ne znam jesu li one točne, je li zaista toliki iznos kamata, toliki broj računa i ljudi, rekao je premijer.

- Kao Vlada nemamo načina da provjerimo te podatke osim da pitamo HNB. Tražit ćemo ih mišljenje, podatke i točan stav. Ako je potrebno, sazvat ću i sastanak s predsjednicima uprava banaka u Hrvatskoj da vidimo i s njima o čemu se tu radi, kazao je Plenković i istaknuo spremnost da se to pitanje, ako bude potrebe, riješi i izmjenom zakona.

- Ako je potrebno promijeniti zakon, ako postoji praznina koja je dovela do toga da ljudi nisu informirani kao što danas potrošač mora biti informiran o bilo kakvoj financijskoj reperkusiji na njega, onda ćemo to pitanje regulirati. Tu se prije svega radi o prešutnom prekoračenju koje je očito vrlo problematično. Budući je stvar vrlo ozbiljna, želim prvo imati sve fakte na stolu, provjerene i točne i nakon toga ćemo donositi odluke, kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:36