NADA SE KONSENZUSU

Plenković predstavio Razvojnu strategiju: ‘Želimo da Hrvatska 2030. bude konkurentna i sigurna‘

Među ciljevima koji se žele ostvariti premijer je istaknuo i podizanje BDP-a po stanovniku na 75 posto prosjeka Europske unije
Andrej Plenković
 Damjan Tadic/CROPIX

Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu Hrvatskom saboru Nacionalnu razvojnu strategiju države do 2030. izrazivši nadu da će se o tom dokumentu postići konsenzus.

"Pozdravljamo uključivanje svih zastupnika u raspravu i očekujemo da danas pokušamo pronaći konsenzus o ovom dokumentu", rekao je premijer i ponovio želju da Hrvatska 2030. bude konkurentna, inovativna i sigurna zemlja, prepoznatljivog identiteta i kulture, očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve.

Četiri razvojna smjera, 13 strateških ciljeva

Tu ćemo viziju, poručio je, ostvariti sinergijskim djelovanjem javnih politika u četiri razvojna smjera - održivo gospodarstvo i društvo, jačanje otpornosti na krize, zelena i digitalna tranzicija, ravnomjeran regionalni razvoj - i unutar 13 strateških ciljeva.

Strategija, naglasio je, sadrži 23 pokazatelja učinka koji će biti potvrda da smo na pravom putu u ostvarenju te vizije.

Premijer je pobrojao ciljeve koji se žele ostvariti do 2030. Među njima su podizanje BDP-a po stanovniku na 75 posto prosjeka EU, a udio izvoza roba i usluga s 52 na 70 posto BDP-a, značajno ubrzanje rada pravosuđa, dostizanje prosjeka zemalja OECD-a na PISA testovima, podizanje obuhvata djece u vrtićima iznad 97 posto, a zaposlenosti na 75 posto, smanjenje udjela broja osoba u riziku od siromaštva, produljenje očekivanog broja godina zdravog života za šest do osam godina.

- Provodit ćemo poticajnu pronatalitetnu politiku kao zamašnjak demografskoj revitalizaciji, strateškom pitanju hrvatske budućnosti - naglasio je premijer te najavio kako će se raditi i na stvaranju privlačnog društvenog i ekonomskog okruženja za ostanak i povratak mladih i obitelji.

Vodit će se briga i o ravnomjernom razvoju države.

- Za razvoj potpomognutih područja, otoka i područja s razvojnim posebnostima, ključna će biti ulaganja u ravnomjeran regionalan razvoj, demografski oporavak, kao i u jačanje socijalne pravednosti - naglasio je.

Razdoblje ubrzanog hrvatskog razvoja

Premijer poručuje kako četvrto desetljeće moderne Hrvatske, iako je započelo krizama bez presedana, treba biti razdoblje hrvatskog ubrzanog razvoja, ulaska u europodručje, Schengen i OECD, za što danas imamo snažne poluge.

- Za to je ključno da što prije pokrenemo ubrzani gospodarski i društveni oporavak, modernizacijom gospodarstva i prilagodbom na zelene i digitalne tehnologije. Uz izgradnju pravednijeg i solidarnijeg društva, razvojni iskorak nužan je kako bismo uvjete života i poslovanja približavali razini kakvu poznaju najrazvijenije europske države - naglasio je.

Izrazio je uvjerenje da će se provedbom predložene Strategije i zajedničkim angažmanom svih društvenih dionika ostvariti ti ciljevi na dobrobit budućih naraštaja.

Premijer je opetovao da je Strategija krovni strateški dokument za razvoj Hrvatske, rezultat temeljitog rada niza dionika.

- U četvrtom desetljeću hrvatske državnosti, Hrvatska će prvi put dobiti krovni razvojni dokument i k tome za desetogodišnje razdoblje - rekao je Plenković napominjući da će Strategija biti okvir za izradu svih lokalnih, regionalnih i nacionalnih strategija, što će osigurati njihovu usklađenost.

Realni i ambiciozni ciljevi

- Ova je strategija važna jer prepoznaje izazove s kojima se suočavamo, jer pruža perspektivu razvoja, postavlja realne i ambiciozne ciljeve, uvažava konkurentske prednosti za razvijenije gospodarstvo - izjavio je Plenković.

Zastupnicima je rekao i kako je proces njezine izrade bio uključiv, kako su u konzultacijama o strategiji svi mogli sudjelovati u različitim fazama od 2017., kad je počela izrada, do danas.

- U natjecateljskom globalnom okruženju, svaka zemlja mora samostalno pronaći načine za povećanje vlastite konkurentnosti, uzimajući u obzir svoje ljudske, gospodarske i tehnološke potencijale, ne bi li izazove pretvorila u razvojne prilike. Upravo je to jedna od glavnih svrha ove Nacionalne razvojne strategije, a to će nam pomoći i da se lakše nosimo s nepredvidivim krizama - rekao je premijer u Hrvatskom saboru.

Ministrica Nataša Tramišak ističe kako Strategija predviđa jasne, mjerljive pokazatelje kojima ćemo ostvarivati zadane ciljeve.

- Važno je da će izvješće o njezinoj provedbi Vlada godišnje podnositi Saboru kako bi imali priliku pratiti krećemo li se u zacrtanom smjeru - rekla je Tramišak i naglasila da je u odrednicama strategije briga za dobrobit svakog pojedinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:36